reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ani Windows 10 nepodpoří prodeje nových PC

8.6.2015, Michal Hala, aktualita
Ani Windows 10 nepodpoří prodeje nových PC
Alespoň to tvrdí web PC Magazine. A odvolává se na analytiky, kteří tvrdí že ani uvedení nového operačního systému společnosti Microsoft nepovzbudí prodeje osobních počítačů. A uvádí několik důvodů, proč se to nestane.
V dávných počítačových dobách to měli výrobci hardware jednoduché. Pokaždé když Microsoft vytvořil a uvedl nový operační systém, prodeje nových počítačů vyskočily nahoru. Jenže poslední dobou už to neplatí. Domácí uživatelé upgradovali během dvou až tří let, firmy během tří až čtyř.

Jenže to už tak docela neplatí. Ostatně proč by měl někdo upgradovat, když Microsoft dělá už od dob Windows 7 nové systémy rychlejší a efektivnější než předchozí verze. A nové operační systémy běží na „starém železe“ často svižněji než jejich předchůdce.


Intel Skylake


A v hardwaru se – a teď mě nekamenujte – už dlouho nestalo nic, na co byste potřebovali novou verzi Windows, abyste získali podporu takového zařízení ze strany operačního systému. Poslední velkou změnou bylo zavedení SSD, ale ty „umí“ už Windows 7. Proč by měl spokojený uživatel Windows 7, i když přejde na Windows 10, upgradovat počítač, který mu stačí.

Aby nedošlo k mýlce, myslím normální uživatele, kteří na PC pracují řekněme s kancelářskými aplikacemi. Hráči a jim podobní jsou jiná kategorie. Navíc je tu další důvod, který znáte, pokud jste poslední dobou přece jen upgradovali. Procesory mezi jednotlivými verzemi přidávají jen jednotky procent výkonu, ostatní komponenty jsou na tom podobně.

Teď zase na chvíli pár čísel. Loni meziročně klesly prodeje PC o 7-10 % a pro letošek experti odhadují meziroční pokles o 3-4 %. Stejně pesimističtí jsou i OEM výrobci počítačů. Jeden důvod už jsme popsali, druhý důvod je, že v mnoha domácnostech převzal roli stolního počítače nebo notebooku tablet.


One Windows Platform


Ačkoli i jejich prodeje začínají stagnovat, přesto za těch pár let tablety stihly nahradit nejedno PC. A s mobilními telefony či phablety je to podobné. Na surfování po internetu, prohlížení fotek, poslouchání hudby a podobně je výkon mobilních zařízení dostatečný a spousta lidí zjistila, že velký počítač doma vlastně nepotřebují. Samozřejmě že mnoho pracovních aplikací se bez výkonných PC v podobě pracovních stanic stále neobejde.

Takže PC Magazine dochází k závěru, že poptávka na PC trhu je a bude stabilní a žádný dramatický nárůst nás nečeká. Já to vidím krátkodobě podobně, ale v delším horizontu si přece jen myslím, že může přijít „zabijácká aplikace“. Zabijácká z pohledu potřeby výkonu, což by vedlo k nutnosti upgradu. Pokud nám tedy výrobci (především) procesorů budou mít co převratného nabídnout.

A na tuhle aplikaci bych tipoval umělou inteligenci, která se začíná objevovat třeba v podobě Cortany. Zkuste si představit opravdu inteligentní asistentku, která v sobě obsahuje třeba expertní nebo znalostní systém v oboru vaší profese. Ale tohle zřejmě půjde řešit v cloudu, takže i tady možná vystačíme s přiměřeně rychlým terminálem.

Asi opravdu výrobce PC nečekají radostné časy. Ale možná je někde rohem nějaká disruptivní inovace v oblasti softwaru, která všechno změní. A bude potřebovat hodně výkonu. Nebo je tu druhá možnost – zkoušet věci jako je třeba Surface Hub. Prostě nějak redefinovat koncept PC. Lidská představivost a tvořivost jsou mocné síly…

Zdroj: PC Magazine
reklama