reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ANTVR Kit: nová konkurence pro Oculus Rift

19.5.2014, Jan Vítek, aktualita
ANTVR Kit: nová konkurence pro Oculus Rift
Dalo se očekávat, že vedle VR headsetů Oculus Rift a Project Morpheus se objeví také noví konkurenti. Nedávno byl představen Totem a nyní se dozvídáme o ANTVR Kit, což je rovnou sada VR headsetu s příslušným ovladačem.
Na téma VR jsme se zaměřili v článku Virtuální realita v PC světě: je na co se těšit?, kde byly zmíněny všechny tři headsety, čili Oculus Rift, headset známý pod označením Project Morpheus a také True Player Gear: Totem. Nyní se do vláčku přidal i další vagónek, který veze nový projekt z Kickstarteru.





Tento projekt se týká celé sady VR headsetu s ovladačem, tedy ANTVR Kit. Má jít o cenově dostupný VR kit, kde samotný headset nabídne displej s rozlišením 1920 x 1080, přičemž pro každé oko pak má být připraven obraz s poměrem stran 4:3 (či snad spíš 3:4?) a 1,03 Mpix. Pozorovací úhel je 100°, který zajistí pár asférických čoček, jež mají zabránit zkreslení, aby se nám už po chvíli nemotala hlava.





Dále tu máme devítiosou Inertial Measurement Unit, čili jednotku pro měření polohy hlavy i jejích pohybů. Před soustavou čoček pak má být dostatek místa na to, abychom mohli nosit dioptrické brýle, jak ostatně ukazuje jeden z okolních obrázků. A nakonec se můžeme zmínit o škvírách ve spodní části headsetu, které nám mohou pomoci neztratit vizuální kontakt s okolní realitou, pokud tedy bude potřeba. Lze tedy říci, že v základních specifikacích se tento headset neliší od ostatních, ovšem zatím působí alespoň dle fotografií poněkud "levněji".





Neméně zajímavý je ovladač, který je evidentně určen pro hry typu First Person Shooter, protože má tvar pistole. Její držadlo, na obrázku označené za Controller, však můžeme od zbytku odpojit, rozložit a v takovém případě poslouží jako klasický gamepad. V doprovodném videu na stránkách Kickstarteru uvidíte i další možnost využití odpojitelné části, a sice jako granátu. Stačí s ní tedy udělat pohyb jako při házení a pak ji opětovně dát na místo. V hlavni pistole pak je řídicí jednotka a pod ní baterie.

ANTVR Kit je koncipován jako open source, takže ostatní vývojáři mohou využít moduly U2B a příslušný SDK k tomu, aby přišli s dalšími hardwarovými a softwarovými doplňky. Je to také ovladač pro různé platformy, a to včetně Android, Xbox, Playstation a PC.

Co se týče ceny, pak za 300USD podpory na Kickstarteru dostaneme samotný headset a k němu samozřejmě i příslušný ovladač a navíc i další příslušenství. Vývojáři doufají, že získají 200 000 dolarů, což nebude problém, protože už dostali téměř 150 tisíc.

Zdroj: Kickstarter
reklama