reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AOC představuje levný 4K monitor

10.7.2015, Jan Pánek, aktualita
AOC představuje levný 4K monitor
Společnost AOC představila a v USA ihned uvedla na trh nový monitor, který kromě 28palcové úhlopříčky s jemným rozlišením disponuje i zajímavou cenovkou. Na co všechno se v případě tohoto monitoru můžeme těšit?
Je zřejmé, že AOC cílí na méně náročné uživatele, kteří chtějí větší obrazovku s jemným displejem, ale nepožadují obraz vybroušený k dokonalosti. Prvním ústupkem je použití TN technologie, která znamená mizivé pozorovací úhly. Na druhou stranu tento matný panel nabídne poměrně úzké rámečky.

Jak jsme již dříve nastínili, monitor má 4K rozlišení - 3840x2160 pixelů. Obnovovací frekvence je 60 Hz a grey-to-grey odezva je příjemných 1ms, což je jeden z pozitivních vlivů TN technologie. Jedná se o 10bitový panel (8 bitů + FRC), který nabídne 1,07 miliard barev.

Vzhledem k LED podsvícení se u monitoru objevuje i velmi dobrý dynamický kontrast - 70 000 000:1, vlastními slovy AOC nazývá tento poměr jako "mega dynamic contrast ratio" - to jen k marketingu.





Z dalších parametrů můžeme uvést 0,16mm rozteč jednotlivých pixelů, normální kontrast 1 000:1 nebo jas 300 cd/m2. Typická spotřeba by se měla pohybovat okolo 95 W a zařízení má certifikaci EPEAT Silver Registered a Energy Star. Nezapomnělo se ani na uchycení na zeď v provedení 100x100 mm.

Slušná je i konektivita k počítači, můžete použít DisplayPort , HDMI, Mini DisplayPort a VGA, jehož kabel je i součástí balení. A teď to hlavní. Současná cena v USA (349 dolarů) se v přepočtu pohybuje okolo 10 000 Kč včetně DPH. To by tento monitor zařadilo mezi ty nejlevnější na českém trhu.

Bohužel se ale jedná podle výrobce jen o dočasnou slevu, cenovka by se poté měla vyšplhat nahoru o 50 dolarů, což je i s DPH asi 1 500 Kč navíc, ale i tak bude tento monitor patřit k nejlevnějším. Dostupnost ani oficiální cena pro český trh ještě nejsou známy.

Zdroj: Hexus.net
reklama