reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apacer má výkonné PCIe SSD i model se dvěma rozhraními

6.10.2014, Jan Vítek, aktualita
Apacer má výkonné PCIe SSD i model se dvěma rozhraními
Společnost Apacer vypouští do světa hned dvě novinky z oblasti SSD, a to jednak PT910 SSD pro rozhraní PCI Express 2.0 a pak tu je AS710 TurboIII Dual-Interface SSD, čili model vybavený dvěma rozhraními.
Apacer PT910 SSD je tedy SSD v podobě karty pro rozhraní PCI Express, a to konkrétně verzi 2.0 se dvěma linkami, čili jeho teoretické maximum je 1 GB/s. To mu bude stačit, protože maximální rychlosti čtení a zápisu jsou 830 a 790 MB/s. Co se týče hodnot náhodného čtení a zápisu 4K bloků dat, pak zde je uvedeno pouze jedno číslo, a to 100.000 IOPS.





SSD využívá dva neupřesněné kontrolery od společnosti SandForce, přičemž nejspíše půjde o známou řadu SF-2200, jejíž výkon bude na uvedené datové propustnosti s přehledem stačit. K dispozici pak budou dva modely s kapacitami 256 a 512 GB, přičemž nejde vyloženě o profesionální řešení, ale o SSD určené běžným uživatelům, takže i do herních sestav, čemuž by měla odpovídat také cena. Ta bude tedy i tak pochopitelně vyšší než u klasických SSD pro SATA 6 Gbps. Výhodou může být nízký profil, ovšem výrobce neuvedl, zda svá PT910 dodává také z nízkou záslepkou. Také dostupnost a cena jsou otázkou.





Další novinkou je Apacer AS710 TurboIII Dual-Interface SSD, čili SSD v 2,5" pouzdře vybavené dvěma rozhraními. Kombinace, která je nasnadě, je rovněž pravdivá, takže jde o SATA 6 Gbps a USB 3.0, což umožňuje toto SSD provozovat jako klasický disk uvnitř počítače nebo také jako přenosný USB disk, pro jehož zapojení stačí jeden kabel.

Na rozhraní SATA 6 Gbps toto SSD nabídne přenosové rychlosti 550 MB/s při čtení a 530 MB/s při zápisu, přičemž při připojení přes USB 3.0 tyto rychlosti klesnou na 420 MB/s a 380 MB/s. Hodnota IOPS dosahuje hodnoty až 70.000, což se týká zápisu a při čtení to je 50.000. Disk má také certifikaci Windows2Go (WTG), takže jej můžeme využít jako bootovací disk se systémem Windows na rozhraní USB 3.0. Cenu a dostupnost jsme se zde také nedozvěděli.

Zdroj: TZ Apacer
reklama