reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple AirTag zjistí, zda vás někdo sleduje. Funguje i s Androidem

23.4.2021, Milan Šurkala, aktualita
Apple AirTag zjistí, zda vás někdo sleduje. Funguje i s Androidem
Apple před pár dny představil nové přívěšky AirTag, které slouží k vyhledávání věcí. Vedle toho ale mají i několik zajímavých funkcí. Je zde ochrana proti zneužití v případě nálezu i detekce nechtěného sledování.
Na přívěšky Apple AirTag se čekalo hodně dlouho, ale nakonec byly přeci jen představeny na letošní jarní keynote Applu. Mají být konkurencí např. Samsungu SmartTag. V případě variant od Applu tu máme několik zajímavých funkcí. Samozřejmostí je to, že pomáhají vyhledat věci, na kterých jsou připnuté. Dozvěděli jsme se nicméně, že nejsou vyhrazeny jen majitelům iPhonů, ale podporovány jsou i na zařízeních s operačním systémem Android.
 
Apple AirTag
 
Máme zde také Pairing Lock, což znamená, že nalezený (nebo ukradený) přívěšek v režimu Lost Mode bude dotyčnému k ničemu. Dokud původní majitel neukončí párování s původním telefonem, přívěšek nebude možné spárovat s jiným. Otázkou pak je, jak se dostane k původnímu majiteli. Na přívěšku je unikátní sériové číslo, s jehož pomocí a využitím NFC spojení lze najet na speciální webovou stránku podpory Applu, kde lze kontaktovat původního majitele (pokud svolí ke zveřejnění svého kontaktu).
 
Apple AirTag
 
Zajímavostí je rovněž ochrana proti sledování, ta má ale svá omezení. Pokud bude někdo chtít sledovat někoho jiného a podstrčí mu AirTag např. do batohu, iPhone může detekovat nespárovaný AirTag, který se pohybuje shodně s telefonem. Dostane tak varování, že je v blízkosti AirTag, které se podezřele pohybuje spolu s ním. Pokud však nemáte iPhone (máte telefon s Androidem), bude to fungovat trochu jinak. AirTag začne při dlouhém odloučení (tři dny) od spárovaného telefonu vydávat zvuky, čímž na sebe upozorní. Tohle se ale ještě může v budoucnu změnit.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama