reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple App Store: ekonomika za 519 miliard USD

17.6.2020, Milan Šurkala, aktualita
Apple App Store: ekonomika za 519 miliard USD
Společnost Apple si nechala zadat studii, jak velká je ekonomika, která probíhá přes aplikace prodávané v App Store. Číslo to rozhodně není malé, dosahuje totiž výše 519 miliard USD. A jen na části z toho má Apple provize.
Přes ekosystém aplikací prodávaných přes Apple App Store (pro iOS, iPadOS, macOC, watchOS i tvOS) proteče obrovské množství peněz. Společnost Apple ale chtěla vědět, kolik dělá celá ekonomika spolupracující s těmito aplikacemi, tedy ne jen prodej samotných aplikací, ale také prodeje zboží a služeb přes tyto aplikace. Tento průzkum zadala bostonské společnosti Analysis Group, která přišla s cifrou 519 miliard USD. Apple tvrdí, že přes 85 % z této částky jsou peníze, které jdou úplně mimo něj, nemá z nich tedy žádné provize.
 
Apple logo
 
Těchto 519 miliard USD tak zahrnuje např. reklamy v aplikacích (např. Twitter, Pinterest), prodej fyzického zboží (Asos, Amazon), prodeje digitálního zboží a služeb (Mario Kart Tour, Tinder), objednávky letenek a jiné dopravy (Uber, British Airways), objednávky jídla (Just Eat Deliveroo), zpravodajská a jiná mediální předplatná (Times, Netflix), předplatná pracovních aplikací (Zoom, Slack) a podobně. V této částce jsou tedy zahrnuty i externě placené služby, kde k platbě došlo mimo ekosystém Applu (např. přímá platba Spotify), ale služba byla využívána přes aplikaci z App Store.
 
Podobně tak se analytická společnost snažila spočítat poměrnou část, kdy byla služba využívána i na jiných platformách (např. když byl Netflix sledován jak na iPhonu, tak na televizi, nepočítala se plná částka). Největší část z výše zmíněné částky, konkrétně 413 mld. USD, mělo být za fyzické zboží a offline služby. Přes samotný Apple pak mělo protéct 61 mld. USD, ze kterých si obvykle účtuje provize (např. u aplikací a předplatných 30 % nebo 15 % podle různých délek předplatného a jiných parametrů).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama