reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple chce konečně předělat řadu Mac Pro

5.4.2017, Jan Vítek, aktualita
Apple chce konečně předělat řadu Mac Pro
Společnost Apple už v roce 2013 představila pracovní stanice Mac Pro, které si díky svému tvaru získaly přezdívku popelnice. Loni byly mírně přepracované, ale Apple prý uznává, že tento design není nejvhodnější, a tak chce za rok uvést zbrusu nové Mac Pro.
Asi před čtyřmi lety tak Apple zkusil "znovuobjevit koncept pracovní stanice" a uvedl na trh počítače Mac Pro v podobě černého válce. Ten vyměnit interní rozšiřitelnost za šest portů Thunderbolt 2 a uživatelé si tak museli pro případný další hardware pořídit externí zařízení. Zdaleka ne každému se tento koncept líbil a nyní už se dle Daring Fireball nelíbí ani samotnému Applu.





Aktuálně byly Mac Pro mírně přepracovány, respektive aktualizovány. Tyto počítače tak už nabízí šestijádrový procesor Xeon ve verzi s cenou 2999 USD a osmijádrový získáme v počítači za 3999 USD (není však jasné, o jakou generaci vůbec jde). Vedle toho tu máme mít také mírně vylepšená GPU, a to dvě FirePro D500s nebo D700s, jenomže jde i tak o staré 28nm čipy generace GCN 1.0 ekvivalentní čipu Radeon HD 7970.

Nedá se tak říci, že by inovované Mac Pro představovaly to nejlepší, co lze sehnat, a to už vůbec ne s přihlédnutím k jejich cenám. Apple však chce v příštím roce přinést na trh nové Mac Pro, které už půjde přímo rozšiřovat podobně jako klasické PC desktopy, i když asi nelze očekávat, že to bude klasická "bedna" se sloty, pozicemi pro disky, apod.

Apple také už měl přiznat, že to byla právě vysoká integrace komponent v malém prostoru, která mu měla zabránit Mac Pro pravidelně aktualizovat a vylepšovat, i když není moc jasné, proč vůbec. Nevyplatila se také sázka na rozšiřitelnost pomocí rozhraní Thunderbolt a také na design se dvěma GPU. Firma tak v podstatě sama uvedla, že toto se jí nepovedlo. Jen kdyby toto přiznání ale nepřišlo po čtyřech letech a nekonečném lamentování uživatelů, kteří dané problémy identifikovali sami a hned.

Zdroj: Extremetech
reklama