reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple dosáhl rekordních tržeb, pomohly prodeje v Číně

28.4.2015, Jan Vítek, aktualita
Apple dosáhl rekordních tržeb, pomohly prodeje v Číně
Apple ohlásil své finanční výsledky za poslední kvartál, které jsou velmi povzbudivé, neboť za něj firma dokázala utržit 58 miliard dolarů a vykázala také slušný zisk. Klíčovým úspěchem se přitom staly prodeje iPhonů v Číně.
Apple tedy za svůj druhý fiskální kvartál roku 2015 utržila 58 miliard dolarů, z čehož má zisk 13,6 miliard, a to je 2,33 USD na rozředěnou akcii. Ve stejném kvartálu minulého roku přitom tržby činily 45,6 miliard (zisk 10,2 miliardy), takže jejich nárůst je meziročně 27procentní.





Jak už bylo řečeno, za finančním úspěchem firmy stojí především velmi dobré prodeje iPhonů v Číně, a to především v období slavení Čínského nového roku. Za celý kvartál bylo prodáno 12,6 milionů iPadů, 61,2 milionů iPhonů a 4,6 milionů počítačů Mac. Prodeje tabletů tedy meziročně značně klesly z nějakých 16,4 milionů, prodej počítačů jen mírně stoupl, takže je zřejmé, že za dobrými čísly stojí především telefony, jichž se před rokem prodalo 43,7 milionů. Co se týče nedávno představených hodinek Apple Watch, jich se tato finanční zpráva ještě netýká.





O tablety iPad je tedy stále nižší zájem, a ty tak firmě Apple v posledním kvartálu vydělaly méně nez počítače Mac, což ještě před rokem nehrozilo. Z tabulky také můžeme vyčíst, že prodeje v Číně skutečně šly prudce nahoru a dostaly se téměř na 17 miliard dolarů, zatímco před rokem to nebylo ještě ani deset. Byly také vyšší než v předchozím kvartálu (Q1 2015), což by v západních zemích nebylo možné, ale vzhledem k tomu, že číňanům předvánoční sezóna moc neříká, je to celkem pochopitelné (i když v poslední době pronikají i tam). Nicméně právě ve skončeném kvartálu se v Číně poprvé prodalo více iPhonů než v USA.





Zpráva se tedy netýká nových hodinek firmy Apple, ale finanční ředitel Lica Maestri jinde uvedl, že jde o vůbec nejúspěšnější uvedení nové produktové kategorie v historii firmy. Nicméně na těchto hodinkách má Apple prý jen nízký zisk, který tak má celkově v právě probíhajícím kvartálu klesnout. Je také trošku divné, že Apple nezveřejnil žádná čísla týkající se prodejů hodinek. Zcela zřejmým problémem do budoucna jsou prudce klesající prodeje iPadů a tabletů celkově.

Zdroj: Hexus.net
reklama