reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple končí s QuickTime pro Windows, už ani neopraví známé bezpečnostní chyby

16.4.2016, Milan Šurkala, aktualita
Apple končí s QuickTime pro Windows, už ani neopraví známé bezpečnostní chyby
Apple QuickTime pro Windows už má patrně své dny sečteny. Společnost Trend Micro upozornila Apple na dvě bezpečnostní chyby v QuickTime. Podpora této verze aplikace ale má být ukončena a chyby nebudou opraveny.
QuickTime už zdaleka není tak populární jak kdysi a jeho verze pro operační systém Windows má již své dny sečteny. Společnost Trend Micro totiž v 11. listopadu 2015 informovala společnost Apple o dvou kritických bezpečnostních chybách aplikace QuickTime pro Windows, jenž byly označeny jako ZDI-16-241 a ZDI-16-242. Apple dostal 120 dní na reakci, ale v podstatě se nic nedělo. Až ke konci této lhůty, 9. března 2015, na výzvu Apple prohlásil, že QuickTime pro Windows už nebude dále vyvíjen.


Aplpe QuickTime logo


To ale současně znamená, že tyto dvě bezpečnostní chyby nebudou nikdy opraveny, půjde o tzv. zero-day problémy a Apple akorát doporučuje majitelům počítačů s operačním systémem Windows QuickTime odinstalovat. Návštěva nebezpečné webové stránky tak může být s nebezpečnou verzí QuickTime nepříjemným zážitkem, zatím ale není znám žádný útok, který by tyto zranitelnosti využil. Problém se netýká QuickTime ve verzi pro Mac OS X a Apple se rozhodl podporu ukončit např. proto, že dnes se ve velké míře využívá HTML5, které je obecně bezpečnější než pluginy instalované do prohlížečů.

Zdroj: geek.com, eweek.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama