reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple kritizován za prodej "4 roky starých počítačů"

5.8.2016, Jan Vítek, aktualita
Apple kritizován za prodej "4 roky starých počítačů"
Zákazníci firmy Apple začínají být nespokojeni s nabídkou firmy, která se týká počítačů od modelů mini až po Pro. S čím jsou tedy nespokojeni a jaká je aktuální nabídka počítačů společnosti Apple?
Základem všeho jsou doporučení MacRumors Buyer's Guide, které jednoduše dle různých kritérií určují, která zařízení od Apple se vyplatí koupit a která už ne. Co se týče počítačů Apple Mac, u všech až na jeden je doporučeno nekupovat, což platí pro MacBook Air, Retina MacBook Pro, MacBook Pro, iMac, Mac Mini a Mac Pro. Znamená to, že všechny tyto řady jsou už na trhu moc dlouho, takže jsou považovány za zastaralé, a měly by se tak brzy dočkat náhrady. Právě proto se je nyní nevyplatí kupovat a například takový Retina MacBook Pro nebyl vylepšen už 442 dní, Mac mini 657 dní a Mac Pro dokonce 960 dní a smutným rekordmanem je MacBook Pro bez Retiny, který nebyl vylepšen už více než 1500 dní.





Zákazníci jsou tak s aktuální nabídkou firmy Apple nespokojeni a musí trpělivě čekat na to, až firma jejich nabídku obmění. Poukazují na to už i známá média, jako třeba i The Verge. Tento server poukazuje na rozdíly v přístupu k telefonům iPhone, tabletům iPad a počítačům, což je na jednu stranu logické. Přeci jen se hardware pro mobilní zařízení vyvíjí daleko rychleji než pro počítače, takže i notebooky není třeba vylepšovat tak často. To se přitom projevuje na jejich nabídce a také na tom, že MacBook Pro z roku 2012 jsou rychlejší než moderní MacBooky, což se ale vztahuje k osobním zkušenostem redaktora serveru The Verge. Za tím vším ale stojí hlavní myšlenka, že i když se PC hardware v posledních letech moc nerozvíjel, firmu jako Apple to nemělo uklimbat, neboť ta by se vzhledem k cenám svých počítačů měla snažit daleko více, nebo přinejmenším reagovat změnami v cenách.

Natvrdo bylo řečeno, že je smutné, že Apple si žádá za čtyři roky staré stroje třeba i 1099 dolarů a za ně nabízí jako standard procesor Ivy Bridge z roku 2012 a 4 GB paměti. Cena se přitom za celou tu dobu snížila pouze jednou, a to o 100 dolarů. K tématu se vyjádřil také Palmer Luckey stojící za vývojem headsetu Oculus Rift, který se zaměřil zase na desktopovou linii Mac Pro. Ta je určena pro uživatele nejnáročnější na výkon, a tak by měla vždy pokud možno využívat nejnovější hardware. Nicméně nevyužívá a Luckey k tomu řekl, že je připraven přinést podporu Maců, ale až tehdy, kdy "Apple vyrobí dobrý počítač" s moderním GPU. Podobně je na tom řada Mac mini nebo MacBook Air, jež se dosud prodávají i s panely typu TN, na něž snad žádný jablíčkář nemůže být ani trošku pyšný.

Apple by si měl chystat velkou aktualizaci řady MacBook pro ještě na tento rok, ale dle stále sílících hlasů by měl co nejdříve obměnit rovnou všechny počítače Mac.

Zdroj: The Verge, MacRumors Buyer's Guide
reklama