reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple M1 Ultra je obrovský, ukázal se v rozmontovaném Mac Studio

21.3.2022, Jan Vítek, aktualita
Apple M1 Ultra je obrovský, ukázal se v rozmontovaném Mac Studio
Počítače Apple Mac Studio jsou v podstatě větší obdoba NUC, které známe ze světa PC, ovšem jinak toho moc společného nemají. Na malinké základní desce mohou přitom nést procesor či spíše SoC, které je vskutku nepřehlédnutelné. 
Apple Mac Studio jsou tak malé počítače, které mohou především díky M1 Ultra nabídnout obrovský výkon v rozměrech 19,7×19,7×9,5 cm, což znamená, že jejich základní deska bude mít rozměry velice podobné formátu Mini-ITX. I tak je ale pouzdro SoC M1 Ultra obrovské, jak ukazuje i srovnání s procesorem AMD Ryzen do patice AM4, který je zhruba třikrát menší. 
 
 
Nesrovnáváme tu ale pochopitelně samotné čipy, i když i velikosti jejich pouzder o něčem vypovídají. Pod heatspreaderem M1 Ultra máme 2,5D interposerovou sestavu se dvěma M1 Max. Je tu konkrétně využito pouzdření TSMC CoWoS-S, čili obě SoC jsou propojena v rámci křemíku, na němž obě sedí. Pod heatspreader ale už bohužel (zatím) nahlédnout nemůžeme, ale máme tu alespoň oficiální obrázek. 
 
 
Víme ale, že M1 Max jsou propojena sběrnicí zvanou UltraFusion, která má celkovou propustnost 2,5 TB/s. Díky tomu je možné, aby se výsledný M1 Ultra využívající ve skutečnosti dva oddělené paměťové subsystémy systému jevil jako jeden čip. To je ostatně i důvod, proč jsou vyvíjeny moderní způsoby pouzdření, které umožní tvořit vícečipové procesory/GPU/SoC/ASIC, jež se budou jevit jako monolity. 
 
 
Značnou část desky také zabírá dvojitý VRM systém, čili napájení obou M1 Max tvořících jeden Ultra je tak oddělené. Máme tu také masivní chladič se dvěma ventilátory a vysokými žebry. Z různých zdrojů se přitom dozvídáme, že M1 Ultra má TDP jen cca 60 W, ale do toho se dle Nanoreview nepočítá iGPU s dalšími 120 W, což by ostatně odpovídalo i testům M1 Max na serveru Anandtech.
 
 
Dále můžeme na desce zaznamenat i jednu volnou pozici pro rozšíření kapacity SSD. Mac Studio přitom nabízí od 512 GB do 8 TB SSD paměti a pak v případě modelů s M1 Ultra až 128 GB operační paměti, ale ta už rozšiřitelná pochopitelně není. 
 
 
Varianta Studia s M1 Max začíná na ceně 56.990 Kč.
 
Zdroj: Max Tech


reklama