reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple Mac Pro: 12jádrový Xeon a AMD FirePro v trubce

18.12.2013, Jan Vítek, aktualita
Apple Mac Pro: 12jádrový Xeon a AMD FirePro v trubce
Apple odhalil své zbrusu nové Mac Pro již v polovině roku, kdy zvedly vlnu zájmu především díky svému netradičnímu designu. Jedná se o prostý tvar válce, v němž si našel místo výkonný hardware, jako jsou CPU Xeon nebo GPU FirePro. Na trhu budou již zítra.
Začlo se tedy ihned mluvit o tom, jakým způsobem chce Apple docílit efektivního chlazení takových komponent, které jsou uzavřeny ve velmi těsném prostoru. Vypadá to, že princip je prostý - válec funguje jako komín vypouštějící horký vzduch přímo vzhůru. Na oficiálních fotografiích nový Mac Pro vypadá spíše jako tlustá lesklá trubka než jako počítač, ale to jen proto, že je většinou zabrán zepředu. Samozřejmě musí mít také nějaké konektory, které jsou umístěny na jednom zadním panelu, jak ukáže následující obrázek.





Jeden panel tak nabídne napájecí konektor, vypínač, rozhraní HDMI, dvě síťová rozhraní, celkem šestkrát Thunderbolt 2 (každý 20 Gbps), čtyři USB a dva audio konektory. Vedle pak máme tlačítko, jehož funkce bude uzamknutí PC. Celý počítač je přitom pouze 25 cm vysoký, ovšem hardwarová výbava je impozantní.





Mac Pro nabídnou 4, 6, 8 nebo 12jádrový procesor Intel Xeon s Turbo Boost až 3,9 GHz a až dvě karty AMD FirePro, jež slibují až osmkrát vyšší výkon v porovnání s předchozí generací Mac Pro. Pro data tu máme SSD s rozhraním PCI Express se sekvenčním čtením "10x vyšší v porovnání s desktopovými disky". To může znamenat hodnoty i kolem 1500 MB/s. Operační paměti pak jsou typu DDR3 s funkcí ECC a propustností až 60 GB/s. Celkem šest portů Thunderbolt 2 pak umožní připojit až 36 periferií včetně nejnovějších monitorů s rozlišením 4 K.

Konkrétní dostupný model je Mac Pro se 3,7 - 3,9GHz procesorem Intel Xeon E5 se čtyřmi jádry, dvěma AMD FirePro D300 s 2 GB RAM, 12 GB RAM a 256GB SSD. Lepší konfigurace pak zahrnuje 6jádrový Xeon E5 na frekvenci až 3,9 GHz se dvěma AMD FirePro D500 (3 GB RAM), 16 GB RAM a 256GB SSD a na vyžádání nám Apple může nainstalovat i zmíněné 8jádrové nebo 12 jádrové Xeony, grafiky FirePro D700 se 6 GB RAM, až 64 GB systémové paměti a 1TB SSD.

Nové Mac Pro vstoupí do prodeje zítra, čili 19. prosince.

Zdroj: TZ Apple
reklama