reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple macOS Monterey má další problém: úniky paměti (memory leak)

9.11.2021, Milan Šurkala, aktualita
Apple macOS Monterey má další problém: úniky paměti (memory leak)
Nový operační systém Apple macOS Monterey zdaleka není bez chyb. Nedávno dokázal odstavovat některé starší Macy, nyní se zjistilo, že může trpět na obrovské úniky paměti. Aplikace mohou brát i desítky GB paměti.
Žádný operační systém není bez chyb a týká se to i těch od Applu. Nová verze macOS Monterey řeší už druhý vážný problém. V tom prvním šlo o chybu, která dokázala odstavit starší Macy a v podstatě z nich udělat drahá těžítka (naštěstí oprava nebyla až tak náročná, byť v mnoha případech to vyžadovalo servis), nová chyba se pak týká správy paměti. Nové iMacy a MacBooky s procesory řady M1 mají jednotnou paměť, která může fungovat jako RAM i jako grafická paměť, jenže jak ukazují zkušenosti mnoha uživatelů, macOS Monterey může mít velké problém s její správou.
 
Apple MacBook Pro
 
Tzv. memory leaky (úniky paměti) jsou zpravidla problém nedokonalé práce programátorů aplikací, kdy neuvolňují již nepotřebnou paměť. Ta tak zůstává alokována v paměti a zbytečně tam "visí", ačkoli se už nepoužívá. V důsledku toho mohou aplikace časem bobtnat v paměti RAM, což dobře známe z téměř všech prohlížečů, které na tento problém v minulosti dost trpěly. 
 
 
Zde to vypadá, že memory leaky má na svědomí samotný operační systém. Uživatelé si všimli, že některé aplikace začínají "žrát" nepochopitelně velké množství paměti. Jednomu z nich např. Control Center vzalo 26 GB paměti, jiným třeba záložka v prohlížeči vzala téměř 20 GB. Otázkou také je, zda nejde rovněž o špatné zobrazování využité paměti. Našli se takoví, kterým např. Firefox vykazoval téměř 40 i 80 GB paměti, Musica přes 50 GB,...
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama