reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple musí v EU zaplatit 13 miliard eur na daních, plánuje Tim Cook odvetu?

2.9.2016, Jan Vítek, aktualita
Apple musí v EU zaplatit 13 miliard eur na daních, plánuje Tim Cook odvetu?
Dříve v tomto týdnu Evropská komise nařídila firmě Apple dodatečně zaplatit na daních 14,5 miliard dolarů / 13 miliard eur. Tim Cook z toho pochopitelně není nadšen a plánuje, že přesune do USA v zahraničí držené miliardy dolarů. Souvisí to spolu?
Evropská komise nařídila firmě Apple zaplatit dodatečně na daních 13 miliard eur proto, že Irsko jí mělo zařídit jisté benefity a jednalo s ní mezi roky 2003 a 2014 jako s preferovaným klientem než jako s každou jinou firmou. Apple i Irsko nyní toto rozhodnutí napadají, ale vypadá to, že jim to nebude moc platné.





Dle Evropské komise se Apple provinil tím, že výdělky generované na evropských trzích nepřiřadil příslušným divizím Apple Sales International a Apple Operations Europe, ale "hlavní kanceláři", která s tím nemá nic společného. V důsledku tak klesla daň firmy z 1 procenta v roce 2003 na pouhých 0,005 % v roce 2014, což jsou čísla vztahující se k Apple Sales International. Lze to přirovat k tomu, jaké účetnictví vedou některá hollywoodská studia (jde o tzv. Hollywoodské účetnictví). Například New Line Studios vykázalo ve spojení s trilogií Pána prstenů od Petera Jacksona významnou ztrátu, ačkoliv ta vydělala přes 2,9 miliard dolarů.

Ona "hlavní kancelář" firmy Apple přitom nemá sídlo v žádné zemi, nemá žádné budovy a ani zaměstnance. Její aktivity jsou omezeny čistě na občasná setkání správní rady V Irsku se tak danil jen malý zlomek toho, co vydělala divize Apple Sales International. Zbytek byl přiřčen oné kanceláři, a zůstal tedy nezdaněn. Dle konkrétních čísel bylo v roce 2011 zaznamenáno 16 miliard eur jako tržby Apple Sales International, ale jen 50 milionů z toho bylo zdaněno, takže Apple v onom roce zaplatil v Irsku na daních jen 10 milionů eur, což tak efektivně dělá jen 0,05% daň. Dle výše uvedených čísel tak Apple měl být v následujících rocích ještě troufalejší. Apple se tomuto obvinění brání z očividného důvodu, přičemž Irsko se zase nechce zbavit své nálepky země, která je k velkým společnostem velkorysá, však dle Bloombergu má v něm sídlo na 700 takových firem. Právní řád Evropské unie ale takové protéžování firem zakazuje a případ firmy Apple se může stát první vlašťovkou, která tomu učinila přítrž.

Tim Cook brzy na to uvedl, že jeho firma možná přesune své miliardy dolarů uložené v zahraničí (může jít až o 215 miliard) zpět do spojených států a současně komentoval rozhodnutí EK jako "politický nesmysl", neboť Brusel se měl dle něj hodně splést ve výpočtech toho, jaké daně měl Apple v Irsku platit. V podstatě řekl, že EK si ta čísla vycucala z prstu. Apple ale jistě nepřesune své dolary v blízké době, neboť nyní by jej to v USA na daních stálo nemalé prostředky. Cook doufá ale ve změnu, která by mohla nastat v příštím roce. Říká se také, že se Apple tímto krokem chce připravit na změnu v prezidentském úřadě, na který má velkou šanci Donald Trump, jenž by mohl nastartovat novou éru amerického izolacionismu.

Prozatím Tim Cook od irské vlády očekává, že udělá "správou věc" a proti rozhodnutí EK se odvolá u soudu. Jeho firma udělá to samé a Cook předpokládá, že uspěje.

Zdroj: WSJ, Extremetech
reklama