reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple musí vývojářům umožnit využívat své způsoby plateb, Epic není spokojen

13.9.2021, Jan Vítek, aktualita
Apple musí vývojářům umožnit využívat své způsoby plateb, Epic není spokojen
Soudní bitva mezi společnostmi Apple a Epic přinesla první rozhodnutí, dle nějž Apple musí otevřít svůj obchod jiným firmám a jejich monetizaci. Ve skutečnosti ale soud nerozhodl plně ve prospěch ani jedné strany a firma Epic není spokojena. 
Soud ve sporu firem Apple a Epic rozhodl, že Apple nemůže nutit vývojáře nabízených aplikací k tomu, aby v nich využívali výhradně jeho platebních metod, a tím se dělili o svůj zisk, což lze považovat za částečné vítězství firmy Epic. Samotný Apple ale dané rozhodnutí prezentuje spíše jako svou výhru, neboť se v něm rovněž uvádí, že jeho App Store neporušuje antimonopolní zákon a že "úspěch není nelegální". 
 
Ve skutečnosti je to však právě Epic a jeho šéf Tim Sweeney, kdo je spíše nespokojený. 
 
 
Tim Sweeney v sérii tweetů upozornil, že rozhodnutí soudu nepředstavuje vítězství pro vývojáře a ani pro spotřebitele a že Fortnite se vrátí do App Storu systému iOS jen v případě, kdy Epic bude moci nabídnout placení v rámci aplikace, které bude srovnatelné s tím, co nabízí Apple, aby vzniklé úspory mohli pocítit také uživatelé. 
 
Už méně se mluví také o tom, že Epic dostal soudem nařízeno zaplatit firmě Apple odškodné ve výši 30 procent z tržeb cca 12 milionů dolarů, které od svých zákazníků získal na iOS prostřednictvím Epic Direct Payment v době, kdy ještě Fortnite byl k dispozici na této platformě, a kdy tak porušoval pravidla stanovená firmou Apple. 
 
Je tak otázka, zda Sweeneymu nakonec nejde právě o toto rozhodnutí, neboť co se týče budoucích plateb, ty by dle rozhodnutí soudu už měly splňovat právě to, po čem nyní sám na Twitteru volá. A věnuje se tu zvláště firmě Apple a ne ostatním (Microsoft, Google, Nintendo, Sony), kteří na svých platformách také firmu Epic nenechávají, aby si sama zpracovávala své platby ve Fortnite, čili i v těchto případech jdou vysoké podíly provozovatelům platforem. 
 
V každém případě firma se Epic Games už proti rozhodnutí soudu odvolala a Tim Sweeney k tomu uvedl, že takto bojuje za práva a peníze miliard zákazníků. Bojuje ale také za to, aby tyto peníze šly v prvé řadě do jeho kapsy. 
 


reklama