reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple na svých nových počítačích přestává podporovat Windows 7

24.3.2015, Michal Hala, aktualita
Apple na svých nových počítačích přestává podporovat Windows 7
Pokud vám to zní divně, čtěte dál. Apple totiž na svých počítačích umožňoval prostřednictvím své aplikace Boot Camp nainstalovat vedle vlastního OS X, také Windows 7. Jejich podpora ale u nejnovějších verzí MacBooků skončila.
Záležitost se týká nejnovějších MacBooků Air a Pro s nejnovějšími CPU řady Broadwell (viz tabulky). Jejich uživatelé tak přichází o možnost duálního bootování do OS X nebo Windows 7, které umožňovaly předchozí verze obou řad. Apple přitom neškrtl podporu Windows jako takových, Boot Camp na dotčených výrobních řadách i nadále podporuje Windows 8/8.1 v 64bitové verzi. A další nové počítače od Applu na tom zřejmě budou úplně stejně.


MacBook Air a Boot Camp


Takže jako tah namířený proti Microsoftu to moc nevypadá. S trochou ironie by se spíš dalo říct, že Apple chce podpořit slabé prodeje verze 8.1. Ale teď vážně, nabízí se dvě hlavní otázky. První jsme už nakousli - proč k tomuto kroku Apple přistoupil? Na ní je odpověď neznámá, protože společnost z Cupertina svůj krok nijak nekomentovala, natož aby ho nějak vysvětlila.


MacBook Pro a Boot Camp


Druhá otázka je, jestli to uživatelé nových Applů budou pociťovat jako problém. Tady asi nejvíc záleží na tom, proč vlastně druhý operační systém z Redmondu na své stroje instalovali. Pokud si chtěli třeba zahrát hry pro Windows, tak mají možnost buď placeně upgradovat svá Windows na verzi 8.1 a případnou averzi k nim nějak překousnout, nebo půl roku počkat na bezplatný upgrade na Windows 10. Ty má podle všeho Boot Camp v budoucnu podporovat.


Logo Parallels


Pokud ale chtějí mít kromě aplikací pro OS X možnost pracovat s bohatým ekosystémem aplikací Windows, mohou použít virtualizaci. Už dlouhou dobu existuje výborné řešení v podobě aplikace Parallels Desktop. To je sice placená varianta (za poměrně citelných 79,99 €), ale vzájemné propojení hostitelského OS X a hostovaných Windows libovolné verze je podle uživatelů Parallels Desktop skutečně vynikající. Rychlost takto provozovaných virtuálních Windows je také výtečná. A řada uživatelů počítačů od Applu to takhle řeší už dlouho.

Takže ať se na to díváme z jakékoli strany, žádný neřešitelný problém uživatelé Applu dychtící také po Windows nemají. Ale stejně by bylo docela zajímavé vědět, proč to ten Apple udělal, že?

Zdroj: iClarified
reklama