reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple: nový Mac mini, iMac Retina 5K a OS X Yosemite zdarma

17.10.2014, Jan Vítek, aktualita
Apple: nový Mac mini, iMac Retina 5K a OS X Yosemite zdarma
Včera večer společnost Apple představila světu své zbrusu nové produkty a vedle nových tabletů byly představeny i moderní Mac mini, desktopy iMac s displejem Retina a dle očekávání také OS X Yosemite zdarma.
Potvrdilo se tedy to, co probíráme i v dnešním článku o Windows 10 Technical Preview. Nový systém Microsoftu bude určen pro telefony i velké počítače, takže ten se bude muset utkat i s Androidem a reagovat na cenovou politiku firmy Apple, jež poskytla svůj nejnovější OS X Yosemite zdarma. Systém je k dispozici pro stažení na Mac App Store a podporuje všechny počítače Mac z roku 2009 nebo novější a pak i některé modely z let 2007 a 2008. O tom si můžete přečíst na stránkách věnovaných upgradu na Yosemite.

Nový operační systém dostal vylepšené uživatelské rozhraní, funkce Continuity pro lepší propojení počítače se zařízeními pro iOS (nutné je využít iOS 8.1, který bude volně k dispozici od 20. října), což umožní třeba snadné vyřizování hovorů přes počítač. Vedle toho tu jsou i vylepšené aplikace, jež jsou součástí systému, a to třeba nový Today, přepracovaný Spotlight nebo aktualizované Safari, Mail, Messages a iTunes.

Apple Mac mini pro rok 2014 využívá stále ještě čtvrtou generaci procesorů Intel Core, čili Haswell, ale slibuje podstatně rychlejší integrovaný grafický čip (až o 90 % oproti předchozí generaci), takže mluvíme o HD Graphics 5000 a Iris Graphics. Ve výbavě je dále moderní rozhraní Wi-Fi 802.11ac a také Thunderbolt 2 na dvou portech.





Apple se také chlubí, že jeho nové Mac mini jsou nejen rychlejší, ale také velmi energeticky úsporné. Dalece překračují požadavky Energy Star 6.1 a v klidovém provozu mají spotřebu pouze 6 W, ovšem to samé můžeme říci i o moderních Intel NUC. Každý nový Mac mini již přichází s předinstalovaným systémem Mac OS X Yosemite a příslušnými aplikacemi i podporou iCloud Drive.

K dispozici budou tři standardní modely. Řada začíná s modelem využívajícím 1,4GHz dvoujádrový Core i5 s taktem až 2,7 GHz, 4 GB operační paměti, Intel HD Graphics 5000 a 500 GB diskem, a to za cenu 499 USD. Pak tu je model s 2,6 až 3,1GHz dvoujádrovým Core i5 s 8 GB paměti, grafikou Intel Iris a 1TB diskem za 699 USD a nejlepší model nabídne rovněž dvoujádrový Core i5, ale s takty 2,8 až 3,3 GHz, 8 GB RAM, Intel Iris a 1TB Fusion Drive (kombinuje HDD a SSD), a to za 999 USD. Jako nejlepší volba se tedy jeví Mac mini za 699 USD, ale to už si každý rozhodne sám.





Na závěr jsme si nechali nové 27" iMac s displejem Retina 5K. V PC světě se řeší nástup monitorů s rozlišením 4K, takže Apple se opět rozhodl nejít s proudem a nabídnout něco navíc. Tím je rozlišení 5120 x 2880 a ač se to možná nezdá, takové rozlišení má o 67 % více pixelů (14,7 mil.) než rozlišení 4K/Ultra HD, k čemuž Apple použil také vlastní kontroler TCON. Hardwarovou nabídku doplní rychlejší CPU i GPU, Fusion Drive, Thunderbolt 2 a samozřejmě také nový OS X Yosemite.

Základní model nového 27" iMac je vybaven čtyřjádrovým Core i5 na 3,5 až 3,9 GHz a jako první iMac může nést také čtyřjádrový Core i7 s taktem 4 až 4,4 GHz, což je bezpochyby model Core i7-4790K "Devil's Canyon". Grafický výkon dodají čipy AMD Radeon R9 M290X a volitelně tu je ještě Radeon R9 M295X s výpočetním výkonem až 3,5 TFLOPS. Standardní výbava pak zahrnuje 8 GB operační paměti, 1TB Fusion Drive, ale zvolit si můžeme až 32 GB paměti a 3TB Fusion Drive, nebo 1TB SSD s rozhraním PCI Express. Cena startuje na 2499 USD za základní model.

Zdroj: TZ Apple
reklama