reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple odhalil OS X El Capitan a hudební službu

9.6.2015, Jan Vítek, aktualita
Apple odhalil OS X El Capitan a hudební službu
Společnost Apple si pro dnešní den připravila několik novinek, mezi nimiž najdeme také novou verzi operačního systému OS X s označením El Capitan a také službu Apple Music pro streamování hudby.
Apple OS X El Capitan slibuje upravené uživatelské rozhraní i vyšší výkon, přičemž navazuje na verzi Yosemite z minulého roku. Novinky se týkají správy a práce s okny, zabudovaných aplikací, vyhledávání ve Spotlight, přičemž spouštění aplikací a práce s nimi celkově má být rychlejší. Apple také integroval do nového OS X grafickou technologii Metal, jež je určena pro hry, které má rozpohybovat výrazně rychleji. Je to tedy něco podobného jako DirectX 12 nebo nástupce OpenGL, Vulkan.





Vzhled systému OS X El Capitan změní už nový font, konkrétně Sand Francisco, který byl označen za moderní a dobře čitelný, a to především na displejích Retina. Mission Control pro správu oken dostal čistší vzhled, abychom se v něm mohli rychleji orientovat a pak tu je také nová funkce Split View, která automaticky umístí dvě okna vedle sebe, každé zabírající přesně polovinu obrazovky.

Další vylepšení se týkají prohlížeče Safari, který dostal funkci Pinned Sites pro umístění oblíbených stránek na tab bar nebo tlačítko pro okamžité ztlumení zvuku z kteréhokoliv tabu. Mail dostal funkci Smart Suggestions rozpoznávající jména a události ve zprávě a nabízející jejich přidání do kontaktů či kalendáře. Stejně jako v iOS budeme moci gestem na dotykové obrazovce mazat zprávy a manipulovat s nimi. Tím to samozřejmě nekončí. Do nové aplikace Notes můžeme přetahovat z ostatních aplikací obrázky, PDF, videa a jiný obsah a tvořit si tak multimediální poznámky a vylepšen byl Spotlight pracující s různými informacemi o počasí, burze, sportu, dopravě, atd. OS X El Capitan je aktuálně k dispozici vývojářům v programu Mac Developer Program, a to od dnešního dne. V červenci započne El Capitan Beta Program pro veřejnost a konečná verze přijde do Mac App Store někdy na podzim.






Pak je tu služba Apple Music, která bude k dispozici pro počítač Mac a zařízení s iOS, Windows a Androidem. Jedná se o nástupce služby iTunes Radio, který nabídne řadu doprovodných služeb. Apple Music pro OS X, iOS a Windows bude spuštěn 30. června a k dispozici budou tři verze. První bude zdarma a pochopitelně bude nejvíce omezena, a to na iTunes Radio se službou Connect, poslechem stanice Bears 1 a stanic Apple Music s omezenou možností "přeladění". Pak bude služba pro jednotlivce za 10 USD nebo pro rodinu za 15 USD (až 6 lidí), která nám umožní neomezený poslech veškeré hudby z Apple Music a také její lokální uložení pro offline poslech. Na podzim bude Apple Music zprovozněn i na Androidu a Apple přitom nabídne 3 měsíce zdarma.





Apple Music je tedy přímým konkurentem pro ostatní streamovací hudební služby jako Spotify a bude se snažit nabídnout něco navíc. Tím jsou třeba playlisty sestavované lidmi, doporučení na základě předchozích nákupů a s pomocí funkce Connect se budeme moci také spojit s umělci. Respektive ti budou moci komunikovat se svými fanoušky. Beats 1 je internetové rádio přicházející společně s Apple Music. Vysílat bude nonstop, a to kombinaci zpráv, interview s muzikanty a samozřejmě i hudbu.

Zdroj: TZ Apple
reklama