reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple připravil iMac Pro s Xeonem a Vegou

6.6.2017, Jan Vítek, aktualita
Apple připravil iMac Pro s Xeonem a Vegou
Apple vyrukoval na trh se zbrusu novými pracovními stanicemi iMac Pro, které po boku nových laptopů představil na WWDC. Skutečně je o co stát, neboť tu máme počítače s 27" displejem, v nichž se ukrývají Xeony i grafické čipy Vega od AMD.
Je dobré slyšet, že AMD našlo nové odbytiště pro své zbrusu nové grafické čipy Vega, i když mnozí lidé by asi raději slyšeli to, že se na trh konečně dostaly herní grafické karty pro PC s těmito GPU. Nicméně Apple si už v případě procesorů, a tedy i hlavní platformy vybralo konkurenční Intel.





Apple iMac Pro jsou označovány za dosud nejvýkonnější Macy vůbec, čemuž lze věřit. Založeny jsou na 27" obrazovce Retina 5K a jde o All in One, takže pod ní bude schovaný až 18jádrový procesor Intel Xeon generace Skylake (nebo i 8 a 10jádrový model) a grafický čip s výkonem 22 TFLOPS a 16 GB paměti HBM2. Jde tak bezesporu o výkon v half-precision, pokud ovšem Apple do nových iMac Pro nenacpal rovnou dvě Vegy. Dále se můžeme těšit na moderní I/O výbavu a rychlá úložná zařízení, což budou nejspíše nějaká SSD pro PCI Express 3.0 x4.





Uživatelé by se mohli obávat, jak dobře zvládne tenký AiO počítač chladit takové komponenty, ale Apple uvádí, že s tím nebude problém. Přišel totiž z novým systémem chlazení, které má dokázat oproti starším verzím odvést o 80 % více odpadního tepla. Následující obrázek tak trochu naznačuje, o co by mělo jít. Vypadá to na dva radiální ventilátory, které budou foukat vzduch ven skrz nějaký speciální výměník.





Vedle uvedené nabídky procesorů a GPU nám nové pracovní stanice nabídnou až 4 TB úložného prostoru na SSD a až 128 GB paměti DDR4 s ECC. Mezi rozhraní bude patřit čtveřice portů Thunderbolt 3, přes která se mohou napojit třeba dvě vysoce výkonná RAID pole s další úložnou kapacitou. A vedle toho tu je také 10 Gb/s Ethernet. iMac Pro však přijdou na trh až v prosinci, a to s cenou 4999 dolarů a výš. Za tu dostaneme 8jádrový Xeon, nespecifikované GPU Vega, 32 GB RAM a 1TB SSD.

Apple také ohlásil, že vylepšuje i počítače iMac, a to s pomocí procesorů Kaby Lake a série AMD Radeon RX 500 s 8 GB GDDR5. Všechny 27" verze budou mít jako standard Fusion Drive, což pak platí pro tu nejlepší 21,5" verzi, dále tu máme mít o 50 % rychlejší SSD a všechny nové iMacy jsou také vybaveny rozhraním Thunderbolt 3.

Tím to ale nekončí. Apple ohlásil také nové verze mobilních MacBook, MacBook Pro a MacBook Air s procesory Kaby Lake, v některých případech se samostatnou grafikou a také s delší výdrží na baterie. Nové iMac a MacBooky budou k dispozici již od zítřka a budou moci využít i novou verzi Mac OS X "High Sierra" s API Metal 2, podporou VR či Apple File System (APFS). Tato verze je stále ve vývojářské verzi a pro veřejnost bude k dispozici na konci června. Po svém dokončení bude k dispozici zdarmav Mac App Store.

Zdroj: Hexus.net
reklama