reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple prohrál soud s patentovým trolem, hrozí ochodem z britského trhu

13.7.2021, Milan Šurkala, aktualita
Apple prohrál soud s patentovým trolem, hrozí ochodem z britského trhu
Společnost Optis Cellular Technology patří k patentovým trolům a její dceřinné společnosti už v minulosti vyhrály soudní spory s Applem. Tentokrát vyhrála soudní spor, v němž se dožaduje náhrady 7 miliard USD.
Společnost Apple žaluje kdekdo a firmy kolem Optis Cellular Technology jsou v tomto docela úspěšné. Ostatně jde o patentové trolly, kteří nic nevyrábí, ale vybírají poplatky za patenty (příp. se soudí za jejich porušování). Dceřinná společnost PanOptis loni vyhrála soudní spor s Applem za porušení patentů týkajících se 4G LTE technologie a vysoudila si 506 mil. USD. Tentokrát se do toho pustila Optis Cellular Technology a na Applu si smlsla opravdu hodně. Má jít o dva patenty v souvislosti se standardizovanými technologiemi sloužícími k připojení se k 3G a 4G sítím. Optis po Applu požaduje zaplatit licenční poplatky ve výši 7 miliard USD (152 mld. Kč). Zhruba tolik má např. Apple příjmy (nikoli zisky) za čtvrt roku prodejů tabletů iPad v bohaté předvánoční sezóně.
 
Apple Store
 
Nejvyšší soud v Británii loni rozhodl, že britské soudy mohou Applu nařídit platby za celosvětové používání patentu, přestože porušuje jen britské patenty. Apple by se mohl zbavit poplatků, pokud by opustil britský trh a něčím takovým i vyhrožuje. Poplatky jsou tak vysoké, že zvažuje, zda je akceptuje, nebo opustí britský trh. Podmínky nastavené soudem jsou pro společnost komerčně neakceptovatelné. Ostatní si naopak myslí, že jde jen o zastírací manévr a Apple Británii neopustí. Právnička Optisu dodala, že každý má Apple za lídra v technologiích pro smartphony, ale ve skutečnosti většinu technologií jen nakupuje.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama