reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple: první americká firma překonala hodnotu 2 bilionů USD

21.8.2020, Milan Šurkala, aktualita
Apple: první americká firma překonala hodnotu 2 bilionů USD
Společnosti Apple se daří, což se projevuje i ve velmi rychle rostoucí hodnotě akcií. Ta už dosáhla takové výše, že je první americkou společností, která přesáhla hranici 2 bilionů USD. Jinými slovy 2000 miliard amerických dolarů.
Apple pod vedením Tima Cooka dosahuje obrovských úspěchů. Z výrobce stylového a hodně drahého hardwaru se stala společnost, která se čím dál více soustředí na služby a jiné byznysy fungující na předplatném a provizích. I když teď řeší soudní spory s Epic Games ohledně příliš vysokých provizí v App Store, akcionáře to neodradilo a akcie letí vzhůru. Nyní je jejich cena 473 USD za akcii, což znamená hodnotu společnosti 2,02 bilionu USD (2020 miliard USD). Je první americkou společností, která překonala jeden i dva biliony. Celosvětově to neplatí, tam se to podařilo společnosti Saudi Aramco.
 
Apple logo
 
Mohli bychom namítat, že akcie Applu jsou předražené stejně jako jeho produkty, ale to není úplně pravda. Jednou z používaných metrik vyhodnocování cen akcií je např. poměr P/E (price to earnings), který porovnává hodnotu společnosti k jejímu čistému zisku. V případě Applu je tato hodnota necelých 36, což je sice poměrně vysoké číslo (nižší znamená méně předraženou firmu), ale jsou zde i mnohem dražší firmy. Takové AMD má 161, Amazon 127 a Tesla dokonce 1036. 
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama