reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple prý uvažuje o výrobě brýlí pro rozšířenou realitu

16.11.2016, Jan Vítek, aktualita
Apple prý uvažuje o výrobě brýlí pro rozšířenou realitu
Společnost Apple se má pokusit vyrobit brýle pro rozšířenou realitu, kterým by se podařilo to, co Google Glass nikdy nesplnily. Záměrem firmy Apple pochopitelně je oslovit masy uživatelů, což ale vyžaduje také kvalitní produkt.
Google Glass přišly na trh už v roce 2013, ale představily se jako ne moc dobrý produkt vyznačující se krátkou výdrž na baterie, nekvalitní kamerou a čtyřcifernou cenou v dolarech. Není divu, že se tyto brýle moc neujaly a že si je koupili leda technologičtí nadšenci. Znamenalo to také velký otřes v plánech firem a analytiků, kteří v té době viděli nositelnou elektroniku jako spásu, jež zaplní prohlubující se díru po tabletech. Oni uživatele moc neprahnou ani po chytrých hodinkách, natož pak po drahých brýlích, které může řada lidí v okolí vidět jako zásah do svého soukromí. A to naprosto oprávněně, když je na ně společně s pohledem obrýleného spoluobčana zaměřena i jejich kamera.




Google Glass


Celý průmysl s nositelnou elektronikou tak rozhodně neodstartoval dle všeobecného očekávání a tužeb, což samotná firma Apple zaznamenala u svých chytrých hodinek. Nikomu se doposud nepodařilo vyrobit takové nositelné zařízení, které by opravdu oslovilo velké masy uživatelů. Těžko říci, co je hlavní příčina. Může to být problém s neustálým dobíjením, pocit přetechnizované společnosti či prostě jen neochota utrácet za další elektronické hračky.

Nyní se o velký průlom chce pokusit společnost Apple, která má dle agentury Bloomberg přinejmenším zvažovat výrobu brýlí pro rozšířenou realitu, jež by měly spíše blíž ke Google Glass než k Microsoft HoloLens. Samozřejmě by byly bezdrátově spojeny s telefonem iPhone a samy by byly schopny uživateli na malém displeji ukazovat různé informace a zasazovat je do jeho okolí. Apple si k tomuto účelu měl již objednat vhodné displeje, které se v takových brýlích dají použít, a pak také technologie pro sledování okolí, pozice a pohybu. Bloomberg odhaduje, že nejdříve bychom mohli od Apple vidět něco konkrétního někdy v roce 2018.

Tim Cook už v červenci prozradil, že Apple s rozšířenou realitou koketuje, ale vidí to jako běh na delší trať. To se s uvedenými informacemi nevylučuje. Navíc Apple není znám jako firma, která tvoří zbrusu nové a nevídané produkty a technologie. Spíše je dobrá v tom, že vezme něco již vynalezeného, přetvoří to do lepší podoby a pak to dokáže dobře udat na trhu. Nejlepším příkladem může být první iPhone, který rozhodně nebyl první chytrý telefon, ale jeho provedení určilo směr pro další generace těchto zařízení. Apple tak možná nyní čeká především na to, až se technologie posunou ještě dále a umožní vytvořit opravdu použitelné brýle pro virtuální realitu.

Zdroj: Bloomberg
reklama