reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple snížil své provize v App Store od menších vývojářů ze 30 % na 15 %

18.11.2020, Milan Šurkala, aktualita
Apple snížil své provize v App Store od menších vývojářů ze 30 % na 15 %
Provize společnosti Apple jsou v poslední době velkým tématem, ačkoli jsou shodné s většinou obchodů jiných společností. Nyní ale vychází vstříc menším vývojářům, u kterých snižuje své provize na 15 %.
Zatímco proti Epic Games nechce společnost Apple ustoupit ani o píď, současně přichází se vstřícným gestem pro menší vývojáře. Ti si totiž od 1. ledna 2021 budou moci zažádat o snížení provizí. Prozatím si Apple bere 30 % z nákupu a toto množství může být nižší na 15 % pouze u dlouhodobých předplatných. Nově se ale na 15% hodnotu mohou dostat i menší vývojáři, kteří během kalendářního roku na App Store vydělali méně než 1 mil. USD (22,2 mil. Kč). Apple tím chce podpořit menší vývojáře a nechat jim více peněz na investice, které by z nich mohli udělat větší vývojáře.
 
Apple logo
 
Ti větší (více než 1 mil. USD za rok 2020) nicméně budou mít i nadále strháváno 30 % z výdělku. Vývojáři, kteří se přihlásí do snížení sazby, v ní zůstanou do doby, kdy nepřekonají 1 mil. USD. Pokud se tak stane, automaticky se dostanou do vyšší sazby po zbytek roku. Pokud se v dalším roce dostanou zpět pod tuto hranici, mohou si o přidělení znovu zažádat. To tedy není automatické.
 
Analytické společnosti předpokládají, že se do této sazby může dostat až 98 % vývojářů, jenže i toto obrovské množství je jen malým rybníčkem. Odhaduje se, že se na výdělcích App Store podílí pouhými 5 %. Jinými slovy, 2 % největších vývojářů tvoří 95 % výdělků. Takže tento krok Applu mu finančně příliš neublíží. Sám říká, že má na App Store 1,8 milionu aplikací, kde je každá z nich kontrolována, aby byla bezpečná. Celý ekosystém má 1,5 miliardy zařízení, App Store je přístupný ve 175 zemích a 40 různých jazycích, podporuje 180 různých platebních metod a 45 měn. Za rok 2019 znamenal obrat 519 mld. USD.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama