reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple vykázal rekordní výdělek 18 miliard USD

28.1.2015, Jan Vítek, aktualita
Apple vykázal rekordní výdělek 18 miliard USD
Společnost Apple se včera pochlubila svými finančními výsledky, které překonaly i nejvíce optimistické odhady. Firma totiž vykázala čistý zisk 18 miliard dolarů, což je prozatím její vůbec nejlepší výsledek za jedno čtvrtletí.
Za rekordními zisky stojí především nové telefony iPhone 6, které byly v prodeji po celý poslední kvartál, který skončil dne 27. prosince 2014. Za ten se společnosti podařilo prodat celkem 74,4 milionu iPhonů, což je o plných 9 milionů více oproti předpokladům. CEO Tim Cook řekl, že je to pro něj těžko pochopitelné, neboť se v průměru po celý kvartá prodávalo 34.000 iPhonů každou hodinu.





Oněch 18 miliard čistého zisku je prý současně také nejvíce, kolik kdy nějaká firma za jeden kvartál vydělala. Dosud vedl s 16,2 miliardami ruský Gazprom, který je světově největším dodavatelem zemního plynu. Analytici přitom očekávali, že Apple vykáže tržby 67,7 miliard dolarů a firma sama byla ještě opatrnější s 66,5 miliardami. Ve skutečnosti ale utržila celkem 74,6 miliard a její hotovost dosáhla částky 178 miliard. Meziročně Apple utržil o celou třetinu víc.





Jaká je ale příčina tohoto nečekaného nárůstu? Dle WSJ jde především o raketově rostoucí prodeje v Číně, kde Apple vůbec poprvé dokázal předhonit domácí výrobce co se týče počtu prodaných telefonů a vykázal 70% růst a tržby 16,14 miliardy dolarů. V USA a Evropě přitom prodeje rostly "pouze" o 23 a 20 procent.

Nicméně zklamáním byly prodeje iPadů, kterých firma prodala 21,4 milionů, což je výrazný pokles oproti 26 milionům ve stejném období předchozího roku. Apple si to vysvětluje i tak, že iPhone 6 Plus u některých uživatelů nahradil iPad, takže ti si namísto telefonu a tabletu raději pořídili phablet. Prodeje tabletů celkově ale už moc nerostou.

Nakonec Apple oznámil, že v dubnu představí své chytré hodiny Apple Watch, čili vstoupí na nový trh. Pro tento kvartál předpokládá tržby 52 až 55 miliard.

Zdroj: TZ Apple
reklama