reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple zaplatí 113 mil. USD v mimosoudním vyrovnání za zpomalující se iPhony

20.11.2020, Milan Šurkala, aktualita
Apple zaplatí 113 mil. USD v mimosoudním vyrovnání za zpomalující se iPhony
Aféra se zpomalujícími se iPhony ještě zdaleka neskončila a společnost Apple zaplatila další částku peněz jako mimosoudní vyrovnání. Tentokrát šlo o celkem 113 mil. USD (v přepočtu 2,5 miliardy Kč).
V roce 2017 se zjistilo, že se smartphony Apple iPhone záměrně zpomalují, aniž by o tom Apple něco řekl svým uživatelům. Není divu, že se roztrhl pytel se žalobami na společnost s nařčením z plánovaného zastarávání. Až později se Apple omluvil a vysvětlil, že jde o záměrnou funkci, která se aktivuje při havárii baterie (neočekávaném vypnutí), která stárnutím není schopna dodat dostatečné množství proudu. V takovém případě pak iPhone běží preventivně pomaleji. Později se tak informace o tom dostala do systému iOS a uživatel měl i možnost funkci vypnout, čímž se ale vystavoval stále zvyšujícímu se riziku neočekávaného vypnutí telefonu. V návaznosti na to padlo několik pokut nebo soudních vyrovnání.
 
Apple logo
 
V letošním březnu tak došlo k vyrovnání ve výši 500 mil. USD (25 USD pro každého majitele iPhonu připojeného k hromadné žalobě plus mnoho peněz pro právníky), pokutu 25 mil. USD dostal i ve Francii. Nyní se na něj sneslo dalších 34 amerických států a D.C., které chtěly nést věc opět k soudu. Apple sice vinu nepřiznal, ale proces smetl ze stolu mimosoudním vyrovnáním ve výši 113 mil. USD, což je zhruba 2,5 mld. Kč.
 
Tento proces měl ale také politický podtext, který měl dle Marka Brnoviche (arizonského prokurátora) ukázat, že nehledě na to, zda bude generální prokuratura republikánská nebo demokratická, stát se bude prát za práva uživatelů.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama