reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple zažil skvělé čtvrtletí navzdory koronaviru, rostly všechny kategorie

31.7.2020, Milan Šurkala, aktualita
Apple zažil skvělé čtvrtletí navzdory koronaviru, rostly všechny kategorie
Společnosti Apple se opravdu hodně daří. Letošní čtvrtletí zaznamenalo nárůsty ve všech kategoriích, ve kterých je Apple činný. Zvýšily se příjmy, výsledné zisky a negativem je snad jen posunutí nových iPhonů 12.
Mnozí nemohou společnost Apple kvůli její politice vystát, nicméně musíme přiznat, že jako byznys funguje pod vedením Tima Cooka skvěle. A poslední čtvrtletí je toho opět důkazem. Za Q2/20 měl Apple příjmy ve výši 59,69 mld. USD, což je nárůst o 10,9 % proti loňskému roku (Q2/19). Provozní zisk se zvýšil z 11,54 na 13,09 mld. USD, což je o 13,4 % více a také tu vidíme, že Apple má opravdu velmi vysokou provozní marži téměř 22 %. Tak vysoké číslo je u podobných společností opravdu hodně působivé. Ostatně i čistý zisk se zvýšil z 10,04 na 11,25 mld. USD (+12,1 %).
 
Apple logo
 
Společnosti se dařilo i navzdory koronavirové pandemii, která se projevila především na prodejích telefonů. Zatímco ale ostatním výrobcům klesly prodeje telefonů mnohdy o desítky procent, Applu se podařilo zvýšit příjmy z prodeje iPhonů z 25,99 na 26,42 mld. USD. To je sice nárůst o pouhých 1,7 %, ale v dnešní pandemické době je jakékoli kladné číslo významný úspěch. Také je vidět, že se Applu konečně daří uskutečňovat jeho dlouhodobou snahu ve snížení závislosti na prodejích iPhonů. Ty před rokem tvořily 48,3 % příjmů, letos to už bylo jen 44,3 %.
 
Pandemie se naopak projevila v nárůstu produktů vhodných pro domácí online výuku. Počítače Mac tak vzrostly z 5,83 na 7,08 mld USD (+21,6 %), tablety iPad pak z 5,02 na 6,58 mld. USD (+31 %). Dařilo se také wearables a dalšímu příslušenství, které se vyšplhalo z 5,53 na 6,45 mld. USD (+16,7 %). Apple se poslední dobou hodně soustředí na služby, které mají velmi výrazně vyšší marže (u HW dělají náklady 70 % příjmů, zatímco u služeb pouhých 32,7 %). Tam došlo k nárůstu z 11,46 na 13,16 mld. USD (+14,9 %). Jejich podíl na příjmech Applu se mírně zvýšil z 21,2 % na 22,0 %. Celkem mají 550 milionů předplatných, zatímco loni to bylo jen 420 milionů.
 
Z dalších informací můžeme podotknout např. to, že společnost oficiálně potvrdila zpoždění nových iPhonů 12 o pár týdnů, takže je na pultech obchodů můžeme očekávat spíše až na přelomu října a listopadu. Levnější iPhone SE zaznamenal vřelé přijetí. Akcie společnosti na ohlášení těchto výsledků zareagovaly v poburzovním trhu 6,4% nárůstem hodnoty na $409,5 a Apple se rozhodl, že po delší době dojde ke splitu (z jedné akcie se stanou čtyři se čtvrtinovou hodnotou, což je má učinit snáze dostupnými pro malé investory).
 
Zdroj: apple.com,


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama