reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

APU Bristol Ridge by prý mohly mít až 1024 Stream procesorů

29.2.2016, Jan Vítek, aktualita
APU Bristol Ridge by prý mohly mít až 1024 Stream procesorů
Zajímavá, ale zatím naprosto nezaručená zpráva o chystaných APU firmy AMD pro tento rok se objevila na serveru Bits'n'chips. Dle jejich zdroje by Bristol Ridge mohly nést dokonce 16 CU, čili 1024 shaderů jako Radeon R7 370.
Je to tedy vůbec reálné? Nemusíme moc řešit ani to, zda by AMD bylo schopné do jednoho APU nacpat tak dobře vybavené GPU, ale spíše to, zda by to mělo nějaký smysl. V současnosti má AMD na trhu nejlepší desktopové APU v podobě A10-7870K "Godavari" představené na konci května minulého roku. To tedy není ani tak moc staré, ale problém je především v tom, že nabízí stejný počet shaderů jako o rok starší A10-7850K, čili 512, i když na vyšším taktu, takže výkon se moc dopředu neposunul. Navíc nyní má Intel na trhu v podobě nejnovějších grafických jader řady Iris Pro podstatně výkonnější integrovanou grafiku, než jakou je AMD schopno nabídnout. Dokázalo by to tedy zlomit, pokud by do jednoho 28nm APU nacpalo 1024 Stream procesorů?





Právě o tom mluví zpráva serveru Bits'n'chips, tedy že by alespoň jeden chystaný Bristol Ridge pro platformu s čipsetem AM4 mohl nést GPU s až 16 CU (Compute Unit), což nám dává 1024 shaderů. Ve zdroji je výslovně uvedeno, že oněch 16 CU má nést samotné grafické jádro, ale můžeme uvažovat i nad tím, že by mohlo jít o GPU s 12 CU a zbylé čtyři by obstaral procesor. AMD totiž značí jako jedno CU buď 64 shaderů v GPU nebo jedno procesorové jádro.

Vyplatilo by se tedy vytvořit APU s tak velkým grafickým jádrem? Nemusíme ani moc uvažovat nad tím, zda by pro AMD mělo z ekonomického hlediska smysl takové APU nabízet. Je jasné, že firma potřebuje co nejdříve dodat na trh produkt, kterým by dokázala zaujmout a opět si urvat prvenství jako jednička na poli integrovaných GPU. Stejně tak procesory AMD FX řady 9000 byly spíše otázkou prestiže jako čipy s taktem až 5 GHz, co na tom, že jejich TDP se vyšplhalo na 220 W.

Jde spíše o to, že pro vývoj APU se stal brzdou paměťový systém s DDR3, které nedokáží nabídnout takovou propustnost, jež by dokázala nakrmit GPU s tolika shadery. AMD sice mělo plán, jak slabou propustnosti s pomocí nových pamětí od Qimondy vyřešit, ale tato firma mezitím zkrachovala. APU generace Bristol Ridge ale už využijí platformu AM4, pro niž se počítá už s paměťmi DDR4, díky čemuž bude k dispozici vyšší datová propustnost. Jenomže už Kaveri a Godavari jsou určeny pro DDR3 na 2133 MHz, což je základ pro DDR4. Ty ale dnes můžeme koupit ve verzích s taktem 3000 MHz, což představuje navýšení datové propustnosti zhruba o třetinu.

Otázka je, zda by to stačilo pro APU s dvojnásobným integrovaným GPU. S ohledem na paměti DDR4 tu ale rozhodně existuje cesta ke zvýšení počtu shaderů v chystaných Bristol Ridge, ovšem pokud bych si měl vsadit, spíše bych to viděl přinejlepším na celkových 16 CU, z nichž 4 by náležely procesoru a 12 grafice.

Zdroj: Bits'n'chips
reklama