reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Aqua Computer KryoM.2: pasivní i vodní chlazení M.2 SSD

24.5.2016, Jan Vítek, aktualita
Aqua Computer KryoM.2: pasivní i vodní chlazení M.2 SSD
Společnost Aqua Computer zařadila do své nabídky chladiče, o nichž řada uživatelů ani neví, že by je mohla potřebovat. V rámci redukce totiž získáme pasivní, nebo rovnou vodní chlazení svého SSD v podobě kartičky M.2.
Chladiče Aqua Computer KryoM.2 nejsou ale určeny pro běžná SSD v podobě kartiček M.2, jež ve skutečnosti využívají rozhraní SATA 6 Gbps, a mají tak blíže ke klasickým 2,5" spotřebitelským modelům. Určeny jsou pro moderní a vysokorychlostní M.2 SSD pro rozhraní PCI Express 3.0 x4, které nezřídka dosahují propustnosti přes 2500 MB/s. Ta se totiž prý mohou v zátěži snadno přehřát a pak nastane podobně jako u procesorů tzv. themal throttling, čili přiškrcení výkonu z důvodu vysoké teploty. Pokud má s tím někdo problémy, může si vybrat mezi několika modely KryoM.2, v nichž tak můžeme vidět moderní nástupce kdysi tak populárních chladicích HDD boxů.





V obou případech je základem kratičká karta s plnou výškou, která je určena právě pro rozhraní PCI Express 3.0 x4 a poslouží i jako redukce. Samotná ale už přijde na nezanedbatelných 18,90 eur / 510 Kč, což je na hloupou kartičku s jedním konektorem a několika SMD součástkami více než dost. Pak je možné si vybrat mezi dalšími dvěma typy. První přikryje M.2 SSD pasivním žebrovaným chladičem, který by měl pro základní chlazení naprosto stačit. Pak je tu verze pro hračičky, která obsahuje rovnou vodní blok. Ten bude mít bezpochyby jednoduché provedení s okruhem ve tvaru písmene U zakončeným dvěma závity pro fitinky G1/4.





Nejde o nic levného, ale Aqua Computer nás ujišťují, že kvalita provedení je vysoká. Firma si vybrala M.2 konektor od jisté firmy Amphenol, konektory pro slot nechala pozlatit a veškeré datové spoje byly při výrobě prověřeny, že jsou dobře vodivé. A pokud si pořídíte samotný adaptér, už ten může trošku napomoci k lepšímu chlazení, a to díky teplovodivé podložce, která SSD spojí s větším PCB karty.

Samotný adaptér tedy přijde na 18,90 eur. Pak tu máme verzi s pasivním chladičem za 29,90 eur, s vodním blokem to bude 67,90 a nakonec si můžeme ještě pořídit samotný pasiv nebo vodní blok za 12,90 a 49,90 eur. Jde ale především o chlazení SSD kontroleru, což si můžete zbastlit i doma ze starého pasivu nebo si můžete pořídit malý nalepovací pasiv, aniž by pak bylo třeba SSD vyjímat z M.2 slotu na desce a zaplácnout jím jeden slot PCI Express. To vše pochopitelně jen tehdy, pokud se vám SSD přehřívá.

Zdroj: techPowerUp
reklama