reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AquaTop: jak jde dohromady displej a vodní hrátky?

1.11.2013, Jan Vítek, aktualita
AquaTop: jak jde dohromady displej a vodní hrátky?
Pracovníci Koike Lab působící na jedné japonské univerzitě demonstrovali zobrazovací zařízení, které využívá a reaguje nejen na uživatelovy ruce, ale také na vodu napuštěnou v připravené nádržce. Zařízení je označeno za interaktivní dotykový...
Pracovníci Koike Lab působící na jedné japonské univerzitě demonstrovali zobrazovací zařízení, které využívá a reaguje nejen na uživatelovy ruce, ale také na vodu napuštěnou v připravené nádržce. Zařízení je označeno za interaktivní dotykový displej založený na vodě napuštěné ve vaně. My tomu raději budeme nadále říkat pro zjednodušení vodní displej.





Nejde tak úplně o nový typ zařízení, jako spíše spojení vody a jejích vlastností, projektoru a ovladače Microsoft Kinect, který sleduje pohyby. Díky tomu můžeme třeba "nabrat" do dlaní promítaný obrázek a přenést jej i s vodou jinam, nebo po ní posílat květy, jak ostatně ukazuje přiložené video. Kinect přitom reaguje podobně jako dotyková obrazovka, čili jedním prstem umístěným pod vodní hladinou můžeme objekt posouvat, dvěma jej zmenšovat/zvětšovat nebo natáčet a další rozpoznatelné gesto je také to, když vynoříte prsty z vody ven.


A k čemu je to všechno dobré? Zástupci Koike Lab mluví především o využití svého systému dětmi, které tak mohou ovládat obraz a objekty na něm i s využitím hmatu, což zde zajistí právě voda. Mohou se tak učit, nebo si prostě hrát, respektive snad budou moci, pokud se toto nebo podobné zařízení nekdy dostane na trh. A ani pro dospělého snad není problém si představit, že by si ve své vlastní vaně zahrál nějakou hru a možná bude překvapen, čím vším se bude moci ovládat.

S AquaTop jsou mimochodem spojeny také podvodní reproduktory, které dokáží dokreslit celou atmosféru. Nicméně ve zprávě není ani slovo o tom, kdy, za kolik a zda vůbec se má tento systém dostat na trh. Je zřejmé, že to není prostá konzole, kterou jen připojíme k několika kabelům, ale zařízení, které by vyžadovalo poněkud složitější instalaci a nastavení.

Zdroj: Hexus.net

reklama