reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Arctic Alpine 11: levný pasivní chladič pro CPU Intel

25.1.2016, Jan Vítek, aktualita
Arctic Alpine 11: levný pasivní chladič pro CPU Intel
Arctic, bývalý Arctic Cooling, si připravil nový procesorový chladič, který má zvládnout pasivně chladit procesory Intel do patic LGA. Jedná se o model Arctic Alpine 11 Passive, který bude dostupný za pouhých 13 eur.
Arctic Alpine 11 Passive není nic zvláštního, co by využívalo nové a dosud nepoužívané technologie, právě naopak. Jde o prostý vysoký hliníkový pasiv vyrobený nejspíše extrudováním a následným obroušením základny a styčné plochy. Jeho provedení je tak velice jednoduché a jde pouze o vysoké žebroví na základně vybavené čtyřmi montážními závity a styčnou plochou, na níž je již nanesena teplovodivá pasta.





Tento chladič je určen pro procesory Intel do patic LGA 1150, 1151, 1155 a 1156, které mají maximální výdej tepla (TDP) 47 W. To znamená, že z aktuální 14nm generace Skylake lze využít třeba 35W Core i3-6300T (3,3 GHz), ale s dobrým větráním by snad šlo uchladit také některý z 51W procesorů, díky čemuž se dostaneme až na Core i3-6320 (3,9 GHz). V tomto ohledu tedy máme daleko lepší možnosti u 22nm generace Haswell, kde je třeba 45W Core i7-4790T (2,7 - 3,9 GHz), což už je pochopitelně čtyřjádro a k tomu tu je několik dalších čtyřjádrových Core i7 či Core i5 se 45W, nebo i 35W TDP.





Hranatý Alpine 11 má čtvercovou základnu o hraně 95 mm a výšku 69 mm. Váží přibližně půl kilogramu a opatřen je nanesenou pastou Arctic MX-2. Firma se také nebála na tento chladič poskytnout šestiletou záruku, ale není divu, když je to jen kus kovu.

Po prozkoumání údajů Technical Data, které se vztahují k tomuto chladiči, objevíme, že "procesory s TDP nad 35 W mohou po dlouhodobé zátěži snižovat svůj takt, pokud pracují v nevětraném počítači". To je naprosto pochopitelné, neboť teplý vzduch prostě musí mít kudy unikat a pokud necháme počítač neodvětraný, nelze očekávat od tohoto pasivu dostatečný výkon.

Arctic Alpine 11 Passive by už měl být zakrátko k dispozici za evropských 13 eur, tedy cca 350 Kč.

Zdroj: TZ Arctic
reklama