reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ARM Cortex-R82: nové real-time procesory pro systémy ukládání dat

4.9.2020, Milan Šurkala, aktualita
ARM Cortex-R82: nové real-time procesory pro systémy ukládání dat
ARM uvedlo nové real-time procesory Cortex-R82, které jsou určeny zejména pro systémy ukládání dat. Nově ale mohou mít MMU, takže zvládnou i běh operačního systému Linux a mohou adresovat až 1 TB paměti.
Od ARM známe především procesory Cortex-A, nicméně v nabídce má také real-time varianty Cortex-R (real-time procesory jsou většinou jednodušší čipy, které musí data zpracovat okamžitě, resp. za velmi krátký daný čas). Tyto procesory nejsou určené pro mobilní nasazení jako řada A, ale najdou své místo ve výpočetních úložištích, např. jako součást řadičů systémů SSD. Je prvním procesorem této řady, který je postaven na architektuře Armv8-R AArch64 a dokonce podporuje i SIMD instrukce ARM Neon. Díky tomu, že je nyní 64bitový (a ne 32bitový jako předchůdci), podporuje mnohem více paměti. V tomto případě je to 1 TB DRAM.
 
ARM Cortex-R82
 
Díky možnosti využít i Memory Management Unit (MMU) může tento real-time procesor na některých jádrech rozběhat i velký operační systém, jako je např. nějaká distribuce Linuxu. Novinka má vlastní L1 cache pro každé jádro (datová i instrukční má každá po 32 kB) a může být vybaven i L2 cache, která je pak sdílená mezi jádry. Cortex-R82 je vyráběn 5nm technologií a jeho maximální frekvence může přesahovat 1,8 GHz. Prozatím se hovoří o čtyřjádrech, ale v budoucnu se počítá i s 8jádrovým nasazením. Jde ale o opravdu maličký procesor a základní verze má plochu pouhých 2,0 mm2.
 
ARM Cortex-R82
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama