reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Arm odmítá krádež duševního vlastnictví ze strany Arm China

3.9.2021, Jan Vítek, aktualita
Arm odmítá krádež duševního vlastnictví ze strany Arm China
Společnost Arm nemá zcela vyřešeny vztahy se svou Arm China, nicméně pokud jde o nedávno hlášenou krádež duševního vlastnictví, které měla Arm China použít pro představení vlastních produktů, to mateřská společnost odmítá. 
Pravda je, že situace mezi Arm a Arm China není úplně růžová, respektive platí, že jsou obě firmy v právním sporu a důležitou roli tu hraje neúspěšně odvolaný CEO Arm China, Allen Wu. Ten měl ale dle nedávné zprávy Reuters nedovoleně použít duševní vlastnictví firmy ARM pro vytvoření vlastních produktových řad, čili v podstatě ukrást potřebné technologie. A to je právě to, co mateřský Arm nyní odmítá. 
 
 
Allen Wu byl už dříve hlasováním rady odvolán z čela Arm China kvůli tomu, že využíval firemní prostředky k tomu, aby si pro svou vlastní společnost zajišťoval zakázky a dále jsme se dozvídali o tom, jak Wu odmítá odstoupit, k čemuž mu nahrává čínský právní systém a to, že drží pečeť společnosti i její registrační dokumenty. Nyní není tak zcela jisté, co vše je ukryto v tomto pikantním pozadí, nicméně vztahy Arm a Arm China vskutku nejsou bezproblémové. 
 
Zástupce firmy Arm sděluje, že ta stále úspěšně spolupracuje s týmem v Arm China a že i díky tomu v Číně stále roste, přičemž z 25 miliard čipů ARM dodaných na trh v minulém roce činil čínský podíl přes 3 miliardy. Uvedl také, že struktura a vlastnictví Arm China se nezměnily od založení v roce 2018. 
 
Proč ovšem Arm čínské straně neposkytuje novější procesorové architektury? Dle zkoumání serveru Extremetech, který píše i o tom, že Arm odmítá zprávy o krádeži svého duševního vlastnictví, jde především o to, že kvůli zaříznutí firmy Huawei/HiSilicon americkou stranou by je stejně neměl kdo využít. Ale ani zde nemáme přesné informace. 
 
Je ale také pravda, že Arm China představila své nové produkty pod dceřinou firmou AnMou Technologies, a sice rodinu zvanou Core Power sestávající z různých čipů typu NPU, ISP, VPU a GPU. A dle její vlastní tiskové zprávy nemá jít o produkty založené na technologiích firmy Arm, ale skutečně o vlastní produkty. 
 
Zřejmé je, že vztahy firem Arm a Arm China nebudou ideální a mateřská firma nebude ochotna veřejně prát špinavé prádlo, ovšem na druhou stranu právě i kvůli nedostatečným informacím nelze věřit všemu.  


reklama