reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asahi jako první Linux podporuje čipy M1 firmy Apple

21.3.2022, Jan Vítek, aktualita
Asahi jako první Linux podporuje čipy M1 firmy Apple
Společnost Apple nedávno rozšířila svou nabídku hardwaru založeného na čipech M1 včetně nových nejvýkonnějších verzí, a tak jako na zavolanou přichází i první linuxová distribuce, která je nativně podporuje. Ale zatím jen v podobě alfa verze.
Asahi Linux je tak vůbec první linuxová distribuce, která nativně podporuje čipy Apple M1, M1 Pro a M1 Max, ovšem aktuálně je k dispozici v alfa verzi, což znamená, že má velice daleko k dokonalosti a může být značně nestabilní i neúplná. Vývojáři ale slibují, že právě díky vypuštění alfa verze na veřejnost budou nyní moci postupovat rychleji. 
 
 
Instalace Asahi Linuxu na počítač Mac přitom nevyžaduje žádný jailbreak, čili nejde o proces, který by od uživatele vyžadoval z hlediska firmy Apple nestandardní přístup. Stejně tak nemá nijak ovlivnit bezpečnost daného zařízení se systémem macOS. Zatím ale tvůrci stejně doporučují, aby si Asahi Linux instalovali pouze zkušení uživatelé či vývojáři, ale to je prostě jen důsledek toho, že ani zdaleka nejde o stabilní systém, který je popisován jako "remix Arch Linux ARM s Plasma desktopem". 
 
 
Kdo si tak může vyzkoušet Asahi Linux na svém Macu? Je to každý, kdo má k dispozici model s M1, M1 Pro či M1 Max, a to kromě počítače Mac Studio. Dále je zapotřebí macOS 12.3 či novější a alespoň 53 GB prostoru pro provedení instalace, která ve výchozím nastavení vytvoří dual boot, abychom mohli kdykoliv nabootovat i do macOS. 
 
Aktuálně tak Asahi Linux není připraven na to, aby byl běžně používán při práci. Nepodporuje řadu rozhraní jako DisplayPort, Thunderbolt, Bluetooth ani HDMI, dále neumí uspat CPU, nepracuje s Touch Barem a ani s integrovanou kamerou a dle neumí využít GPU akceleraci (včetně multimédií) a neurální engine. Zatím si tak musí vystačit se základní podporou USB, NVMe úložiště, rozhraní Wi-Fi, displej či klávesnice, což lze označit za nezbytné věci k tomu, aby se dalo vůbec a jakž takž mluvit o funkčním systému. 
 
Samostatnou kapitolou je pak podpora aplikací, kde to zatím také není slavné, ostatně řádně nefunguje třeba ani Chromium či Emacs, stejně jako aplikace využívající jemalloc a libunwind. Kdo tak není vyloženě zvědavý a chce mít k dispozici systém, v němž lze pracovat, musí si počkat na další vývoj. Ten pak může sledovat třeba na Twitteru, kde tvůrci Asahi Linuxu pravidelně informují o svém pokroku.  


reklama