reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ashes of the Singularity: R9 390X v DirectX 12 dohání GTX 980

18.8.2015, Jan Vítek, aktualita
Ashes of the Singularity: R9 390X v DirectX 12 dohání GTX 980
Windows 10 a jejich DirectX 12 byly velmi očekávané, ale pod tímto novým API slibujícím podstatně vyšší výkony efektivnějším využitím hardwaru jsme si mohli zatím vyzkoušet leda dema. Nyní ale přichází Ashes of the Singularity.
Ashes of the Singularity od Stardock by nebyl tak zajímavý titul, kdyby ovšem nešlo o první hru na trhu, která nabízí kompatibilitu s DirectX 11 i DirectX 12. Může tak dobře posloužit pro testování grafických karet pod těmito API a hledání rozdílů mezi nimi a jak to vypadá, v případě této hry se z podstatně vyššího výkonu mohou těšit Radeony na rozdíl od GeForce. To ale neznamená, že by na tom grafické karty firmy NVIDIA byly nějak špatně, protože z výsledků můžeme vyčíst, že testovaný Radeon R9 390X se na GeForce GTX 980 v DirectX 12 jen dotahuje, čili v DirectX 11 je značně pomalejší, zatímco GeForce z výkonu moc neztratí.





Test přinesl server PC Perspective, dle jehož výsledků si Radeon R9 390X díky DirectX 12 polepšil přinejmenším o 30 procent. Naopak GeForce GTX 980 v řadě testů, a to především se silnějšími procesory, v DirectX 12 naopak mírně ztrácí, takže konkurenční Radeon se dokáže ve srovnání dostat na první pozici, což platí hlavně ve vyšších rozlišeních.







Na základě jednoho herního titulu ale nelze celkově posuzovat výkon těchto karet v DirectX 11 a 12. Je třeba si počkat i na jiné tituly založené na odlišných herních enginech. Tento využívá Nitrous Engine od Oxide Games, který byl navržen především právě pro low-level API jako Mantle, Vulkan a právě DirectX 12. Jisté tedy je, že mnohé grafické karty firmy NVIDIA nepředvádí na DirectX 12 a enginu Nitrous dobré výsledky. Však pokles framerate oproti DirectX 11 ukázal také test serveru WCCFtech, kde netrápili GeForce GTX 980, ale starší GTX 780 Ti a výkonnou GTX TITAN X. Překvapením ale byly výsledky karty GeForce GTX 770, která na DirectX 12 měla o 35,6 FPS více. Situace tedy není tak jednoznačná a vypadá to, že s DirectX 12 bude ještě velká legrace.

Zdroj: PC Perspective
reklama