reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ASRock hlásí snižující se poptávku po GPU, následovat mají ceny

17.6.2021, Jan Vítek, aktualita
ASRock hlásí snižující se poptávku po GPU, následovat mají ceny
Včera jsme se podívali na to, že koncové ceny grafických karet na trhu se pomalu začínají snižovat. Nyní se ozvala společnost ASRock, že dle jejích dat se snižuje poptávka po grafických kartách. 
Ceny grafických karet se začínají snižovat i v našich obchodech, nicméně jde zatím jen o začátek na dlouhé cestě k očekávaným částkám, které by měly odpovídat doporučeným cenám. Můžeme být rádi alespoň za to, že se situace už pomalu zlepšuje, i když tu samozřejmě není žádná záruka toho, že jde už o trend a ne jen malý výkyv. 
 
 
Společnost ASRock, jeden ze známých AIB výrobců karet, nyní ohlásil rekordní zisk 17,88 milionů dolarů, a to za první letošní kvartál, což představuje o 37 % více než na konci předchozího roku a o 67 % více v meziročním srovnání. Můžeme také počítat s tím, že zisky této firmy i jí podobných budou velice dobré i v tomto kvartálu a po zbytek roku, neboť dle názoru jejího vedení půjdou prodeje GPU nahoru i v třetím kvartálu (via Digitimes) a co se týče čtvrtého, o tom se firma nezmínila, ale ten je tradičně velice silný.
 
ceny AIB grafických karet - Jon Peddie Research
 
ASRock se zmínil ale především o tom, že ceny grafických karet se snižují díky nižší poptávce především těžařů v Číně a také bylo zmíněno, že dodávky grafických karet Radeon se mají v druhé polovině roku zvýšit, což bude následek navýšené výroby GPU a lepší dostupnosti substrátů. Přesně to nám ostatně už dříve slíbilo samotné AMD.
 
Společnost ASRock také uvádí, že grafické karty budou v tomto čtvrtletí tvořit asi 20 procent tržeb, které z celé poloviny závisí na prodeji základních desek. A zde si ASRock postěžoval, že desky by se mohly prodávat mnohem lépe, kdyby nebylo nedostatku procesorů AMD i Intel, což je situace, která se možná zlepší až koncem roku. Je trošku překvapivé vidět tu vedle AMD i Intel, v jehož případě na našem trhu rozhodně nepociťujeme takový nedostatek procesorů jako v případě AMD a těžko najít nějaký model, který by nebyl k sehnání. To ale samozřejmě neznamená, že je vše a všude ideální. 
 
Je pravděpodobné, že to nejhorší má už trh s grafickými kartami za sebou a nyní se bude situace pomalu zlepšovat. To nejlépe poznáme na cenách a také na tom, že se grafické karty už objeví v běžné nabídce prodejců. Zatím jejich ceny klesly jen mírně a skladem dostupné karty musíme stále hledat, a to spíše mezi menšími prodejci a to často i takovými, jejichž reputace nedává záruku bezproblémového nákupu. 


reklama