reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ASRock přináší USB 3.1 a typ C na základní desky

17.2.2015, Jan Pánek, aktualita
ASRock přináší USB 3.1 a typ C na základní desky
Standard USB 3.1 a typ C byly představeny už loni, nicméně až teď přichází první oznámení o uvedení základních desek, které podporují tyto standardy. Co v praxi tyto změny přinesou uživatelům?
I když je USB 3.1 jen desetinová aktualizace rozhraní, přináší poměrně zajímavé novoty. Hned první zásadní věcí je rychlost, která stoupne na dvojnásobek, tedy na 10 gbps. Dále je důležitá zpětná kompatibilita se staršími verzemi rozhraní. A potom tu jsou další novinky jako lepší možnosti napájení a případné další využití rozhraní.

Jako ještě zajímavější se jeví typ C. Když se podíváte všude okolo sebe, jste obklopeni typem A. To se ale jistojistě jednou změní, a to není jen odvážné tvrzení. Typ C totiž nabízí jiné možnosti, i přestože má stejné přenosové vlastnosti. Jako jeho zásadní výhodu můžeme považovat to, že se dá zastrčit oběma směry, takže už se nestane, že byste marně zápasili s orientací. Další důležitou výhodou je jeho velikost - můžeme ho přirovnat k micro USB.

Jedinou nevýhodou tedy zůstává zpětná nekompatibilita s minulými verzemi, a proto je důležité, aby se začal rozšiřovat co nejdříve. Například už je nějakou dobu v Nokii N1, prvním tabletu od Nokie, co se od ní odtrhla mobilní divize a přešla k Microsoftu.





ASRock připravuje podporu pro USB 3.1 a typ C na svých základních deskách s čipsety X99 a Z97 pro série Extreme 6 a 3.1. Bohužel na kupce základní desky na čipsetu X99 bude čekat jen jediný port ve verzi 3.1 typ C, to je způsobeno poměrně vysokými náklady na novou technologii. Co je ale ještě horší zpráva, tak čipsety Z97 nebudou mít v základu žádný takový port, pouze budou rozšiřitelné o kartu, která jím disponuje.

Rozšiřitelné karty budou k dispozici pro obě verze základních desek. Pro X99 bude disponovat dvěma sloty USB 3.1 typu A, pro Z97 vymění jeden port typu A za typ C. Je to sice zklamání, ale i tak se dá mluvit o pokroku, protože již existují technologie, které se dají reálně nasadit, jen to chce trošku času. Koneckonců to tak bývá se vším, nejdříve se výrobci zdráhají přinést novou technologii, berou ji jako něco, za co by si měl zákazník připlatit, ale nakonec se s ní jakoby roztrhne pytel a je všude. Je téměř jisté, že to bude i případ USB 3.1 a typu C.

Toto nebudou jediný vychytávky nových základních desek, můžeme se těšit i na jiné novinky. Ale právě nejzajímavější věcí na nových základních deskách bude bude nová verze rozhraní USB.

Zdroj: www.tomshardware.com
reklama