reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ASRock Q1900DC-ITX: minideska s DC napájením

9.5.2014, Jan Vítek, aktualita
ASRock Q1900DC-ITX: minideska s DC napájením
Pro malé počítače, od nichž se neočekává vysoký výkon, ale nízká cena, spotřeba i hlučnost, je jako stvořená deska ASRock Q1900DC-ITX. Takové jsme tu již měli několikrát, ovšem tento model je určen k napájení z DC zdroje.
Společnost ASRock je tedy jednou z mála, které si všimly nepoměru mezi spotřebou malých základních desek, především těch s integrovanými procesory, a klasických zdrojů formátu ATX nebo i SFX. Však takovéto počítače nepotřebují stovky wattů energie. Bohatě jim postačí i notebookový adaptér s maximem kolem 60 W, případně i víc. Důležité také je, že takové adaptéry nejsou aktivně chlazeny, takže nejsou nijak hlučné (pokud ten náš zrovna nepíská), nezabírají tolik prostoru jako klasické zdroje a také můžeme očekávat nižší ztráty, a tedy i spotřebu než u několikasetwattového zdroje.





ASRock Q1900DC-ITX tedy ani nenabídne klasický ATX konektor a namísto toho má jen malý DC jack mezi zadními porty. Jejím mozkem je procesor Celeron J1900 z rodiny Bay Trail, který je zde pasivně chlazen pomocí vějířovitého chladiče, který se postará i o čipovou sadu. Celeron J1900 má čtyři jádra pracující na 2 GHz a díky turbu až na 2,42 GHz.






Dále nám deska nabídne jeden slot PCI Express 2.0 x1 a také mPCIe třeba pro Wi-Fi/Bluetooth modul. Paměti budeme instalovat do dvou slotů SO-DIMM pro DDR3 a pro úložná zařízení tu jsou dva SATA 6 Gbps a dva SATA 3 Gbps. Pro ty ale potřebujeme také napájení, které zajistí headery umístěné přímo pod těmito porty. Krom toho tu jsou i headery rozhraní COM a LPT.

Mezi zadními porty pak nalezneme výstupy DVI, HDMI a D-Sub, 8kanálové HD audio, gigabitový Ethernet, po dvou portech USB 3.0 a USB 2.0 a také dva konektory PS/2.

Zdroj: techPowerUp
reklama