reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ASRock Rack M2_VGA: malá 2D grafika do slotu M.2 PCIe

16.12.2020, Milan Šurkala, aktualita
ASRock Rack M2_VGA: malá 2D grafika do slotu M.2 PCIe
Zdaleka ne každý počítač potřebuje výkonnou 3D grafiku. Mnohé počítače jako některé servery, kiosky nebo terminály si vystačí s 2D. ASRock Rack má pro tyto případy řešení v podobě 2D grafické karty M2_VGA.
Na trh se dostává zajímavá grafická karta od ASRock Rack. Už to, že se o ní stará serverová divize, dává tušit, že nepůjde o standardní variantu. U mnoha serverových počítačů, ale třeba i různých kiosků, terminálů a jiných embedded nasazení není potřeba žádných složitějších grafických výstupů a vystačí si jednoduchým 2D obrazem. Právě proto se objevila 2D grafika ASRock Rack M2_VGA. Název napovídá, že tato karta je určena do slotu M.2 PCIe (M.2 2280) a úplně si vystačí s jedinou PCIe linkou. A také říká, co bude výstupem. Tím je zde klasický VGA (15pinový D-Sub) konektor. Pro základní zobrazení 2D obrazu to naprosto dostačuje.
 
ASRock Rack M2_VGA
 
O obraz se tu stará čip Siliconmotion SM750 s podporou rozlišení do 1920×1080 pixelů (Full HD). Vnitřní paměť má v dnešní době, kdy mají 3D karty i přes 10 GB paměti, úsměvnou kapacitu 16 MB (jde o typ DDR). Spotřeba celého řešení činí 1,49 W. Karta je dodávána i s headerem s oním VGA portem, druhým kabelem je tu pak 3,3V Goldfinger.
 
ASRock Rack M2_VGA
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama