reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ASRock ukázal herní Mini ITX desku s WiFi pro Skylake

5.8.2015, Jan Vítek, aktualita
ASRock ukázal herní Mini ITX desku s WiFi pro Skylake
Je jisté, že na trhu se objeví postupně mnoho modelů základních desek formátu Mini ITX, které budou určeny pro procesory Skylake. Však popularita tohoto formátu stále roste, a tak není divu, že se jejich nabídka rozšiřuje, nyní o ASRock Z170 Gaming-ITX/ac.
Stále více uživatelů desktopových počítačů zjišťuje, že i malá deska formátu Mini ITX jim poskytne vše, co potřebují. Nemají tedy důvod si pořizovat desky Micro ATX, natož pak ATX, když jejich hlavní výhodu v podobě nabídky více rozšiřujících slotů stejně nevyužijí. Výrobci si toto samozřejmě uvědomují, a tak můžeme sledovat, jak se nabídka takovýchto malých desek rozšiřuje, díky čemuž si můžeme lépe vybrat. Na druhou stranu, na Mini ITX půjde jen obtížně vměstnat sloty M.2 pro stále populárnější SSD v podobě úzkých karet.





Nyní s nástupem procesorů Skylake se objeví nová generace, nejdříve tedy s čipsetem Z170 Express. Patří mezi ně i ASRock Z170 Gaming-ITX/ac se slušným vybavením. Vedle socketu LGA 1151 máme osmifázové napájení, které si bude brát energii z 24pinového ATX a 8pinového EPS konektoru. Dále tu jsou dva sloty pro paměti DDR4 s kapacitou až 32 GB a také nezbytný slot PCI Express 3.0 x16. Mini ITX desky často trpí nízkým počtem portů SATA, což v tomto případě neplatí. Napočítáme jich celkem čtyři plus další dva, které jsou součástí konektoru SATA Express 16 Gb/s.

Nesmíme zapomenout na Wi-Fi 802.11ac na jednom modulu s Bluetooth 4.0, které má k dispozici dva závity pro externé antény, jež bychom k desce také měli dostat. Vedle toho máme na zadní straně celkem osm portů USB 3.0, jeden PS/2 pro klávesnici nebo myš, tři 3,5mm audio konektory plus optický S/PDIF, gigabitový Ethernet s řešením od Intelu a nakonec dva HDMI a jeden DisplayPort.

Uvidíme, kdy a s jakou cenou se tato slušně vybavená deska dostane na trh.

Zdroj: ocaholic
reklama