reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ASRock Z170 Gaming-ITX/ac: vybavená minideska v prodeji

28.9.2015, Jan Vítek, aktualita
ASRock Z170 Gaming-ITX/ac: vybavená minideska v prodeji
Asrock Fatal1ty Z170 Gaming-ITX/ac se dostala na trh i se svou velice slušnou výbavou, tedy na desku formátu Mini ITX. Pojďme se tedy podívat na to, za kolik si takový model můžeme pořídit a co všechno nám nabídne.
Cena kolem 5700 Kč s daní není za základní desku zrovna málo, ale když si vezmeme, co nám za to nový model od ASRock nabídne, jde o adekvátní částku. V prvé řadě jde o to, že jde o malou desku na níž toho musel výrobce vměstnat dost, aby mohla nabídnout moderní funkce a výbavu, což není zrovna jednoduché.





Asrock Fatal1ty Z170 Gaming-ITX/ac je založena na čipové sadě Intel Z170 a patici LGA 1151, přičemž ta je od slotu PCI Express 3.0 x16 dostatečně daleko, aby se na ni vešel i velký věžovitý chladič pro 120mm ventilátor orientovaný k zadním portům. Na druhou stranu bude přesahovat opačný okraj desky, ale výběru vhodného chladiče pro malé skříně je ostatně třeba věnovat pozornost v každém případě.





Na této desce v podstatě nenajdeme nevyužité místo. Procesor je napájen osmifázovým VRM, který nabídne až 60 A a kvalitní kondenzátory od Nichiconu, které mají při nejvyšší povolené teplotě vydržet až 12.000 hodin práce. Budeme si tedy moci snadno dovolit i přetaktování procesorů Core i7-6700K a Core i5-6600K (či jiných, které ale neumožní změnu násobiče). Dále tu jsou dva standardní sloty DDR4 pro až 32 GB paměti a slušný počet šesti portů SATA 6Gbps, z nichž jeden tvoří také SATA Express. ASRock také nezapomněl na 32Gbps slot M.2 pro až 80mm karty, který najdeme na zadní straně desky. Vepředu je ale už nainstalovaný modul s rozhraním 2×2 (2T2R) dual-band 2,4/5GHz 802.11a/b/g/n/ac (až 867 Mb/s) a Bluetooth 4.0 a Ethernet využívá čip Intel I219-V. Pro bezdrátové rozhraní dostaneme externí anténu.





Moderní deska za takovou cenu by také měla nabídnout rozhraní USB 3.1 s propustností 10 Gb/s, které zde najdeme na dvou zadních portech, typu A a typu C a dokonce je tu i výstup HDMI 2.0 podporující HDCP 2.2 a Ultra HD při 60 Hz. Ten musí využívat speciální převodník z rozhraní DisplayPort 1.2, ovšem osobně beru u takové desky tuto výbavu už za zbytečnou. Jen těžko si ji totiž někdo bude pořizovat proto, aby pak využil integrovanou grafiku v procesoru Skylake.
 
Zdroj: ASRock
reklama