reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asteroid obíhá opačným směrem v synchronizaci s Jupiterem

30.3.2017, Jan Vítek, aktualita
Asteroid obíhá opačným směrem v synchronizaci s Jupiterem
Asteroid 2015 BZ509 je zvláštní. Nejen že obíhá opačným směrem než Jupiter či ostatní planety a asteroidy poblíž. Navíc zdánlivě hraje už dlouhou dobu ruskou ruletu, která z určitého důvodu dosud nevyústila ve srážku s Jupiterem.
Asteroid 2015 BZ509 dosud nedostal své jméno, neboť toto označení je zatím jen provizorní a aktuálně se mu přezdívá asteroid BZ. Objeven byl teprve v roce 2015 pomocí zařízení Panoramic Survey Telescope and Rapid Response System (Pan-STARRS1) na Havaji a je zvláštní už jen kvůli tomu, že neobíhá Slunce ve stejném směru jako všechny známé planety a 99,99 procent ostatních asteroidů. Má tak tzv. retrográdní dráhu, která jej navíc pravidelně zavede velice blízko Jupiteru, jehož přitažlivosti ale má BZ odolávat už alespoň po dobu několika desítek tisíc oběhů kolem Slunce.





Celou věc nejlépe osvětlí zveřejněné video, kde je vidět pohyb Země, Marsu, Jupiteru, okolních Trojanů a zeleně je pak znázorněna dráha asteroidu BZ. Ten má vysoce eliptickou dráhu, která jej pravidelně přivádí do blízkosti Jupiteru, s nímž se za dlouhá léta dosud nesrazil, ačkoli v k tomu měl evidentně dost příležitostí. Z rekonstruované dráhy ve videu je zřejmé, že k tomu má příležitost vždy dvakrát za svůj 11letý oběh Slunce.


Astronomové dříve říkali, že budou zapotřebí další pozorování, které upřesní, jak blízko se BZ k Jupiteru přibližuje. Zaměřili se tak na něj pomocí Large Binocular Telescope Observatory (LBTO) v Arizoně skutečně protíná dráhu Jupiteru, zatímco jiné asteroidy s retrográdním pohybem se naopak od planet drží dál.





snímek asteroidu 2015 BZ509 z Large Binocular Telescope Observatory (LBTO)


Asteroidy, které známe jako Trojany, naopak obíhají stejným směrem jako Jupiter a drží se stabilně v jeho libračních bodech L4 a L5, takže se s ním nesrazí, ale BZ s Jupiterem přímo hraje svou osamocenou ruskou ruletu. Astronomové by přitom očekávali, že mu takové štěstí nevydrží moc dlouho, ale opak je pravda a jde o jediné takové známé těleso, které má podobný "vztah" s některou z planet naší soustavy. Výpočty navíc naznačují, že BZ bude v klidu obíhat ještě přinejmenším několik milionů let, takže z toho je zřejmé, že o štěstí v podstatě vůbec nejde.

Samotný Jupiter má asteroidu svou gravitací napomáhat k tomu, aby se s ním nesrazil. Vždy, když BZ kolem Jupiteru prolétne, to vždy jednou blíže ke Slunci a jednou dále, je jeho dráha mírně upravena, přičemž tyto úpravy se v konečném součtu navzájem vyruší, takže asteroid zůstává na své dráze, ale stále ovlivněn gravitací planety. Ve skutečnosti by se BZ s Jupiterem už dávno srazil v případě, kdy by ten na asteroid svou gravitací vůbec nepůsobil. Postupně by se totiž jejich dráhy rozsynchronizovaly a přišlo by nevyhnutelné.

Zdroj: Space.com
reklama