reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asteroid prolétl těsně kolem Země, objeven byl jen hodiny před tím

2.2.2017, Jan Vítek, aktualita
Asteroid prolétl těsně kolem Země, objeven byl jen hodiny před tím
Na začátku tohoto týdne byl objeven asteroid 2017 BH30, který se dostal na vzdálenost pouze 65.280 km od Země, takže byl v době svého průletu daleko blíže než Měsíc. Nepředstavoval velké riziko, ovšem objeven byl sotva hodiny před svým přiblížením.
Asteroid nyní známý jako 2017 BH30 proletěl kolem Země 30. ledna v 5:51 našeho času a dostal se pouze na vzdálenost nějakých 65 tisíc kilometrů, přičemž Měsíc okolo nás obíhá ve vzdálenosti od 360 do 405 tisíc kilometrů, takže můžeme mluvit o opravdu těsném průletu. Jako problém můžeme vidět to, že astronomové zaznamenali tento asteroid pouhých několik hodin před tím, než kolem nás prosvištěl, ale dá se říci, že by při přímém zásahu nepředstavoval velké riziko. Nelze se ale divit, že nebyl objeven ve větším předstihu, však není v silách astronomů uhlídat celé naše okolí.





2017 BH30 má mít v průměru nějakých 6 až 7 metrů, takže má skutečně daleko do apokalyptické hrozby, ale i tak by nějaké škody mohl způsobit. Vzpomenout si můžeme na Čeljabinský meteor z roku 2013, který explodoval nad městem se silou přinejmenším desítek kilotun TNT a způsobil slušné škody a především zranil kolem tisíce lidí. Toto těleso bylo při vstupu do atmosféry velké cca 15 až 17 metrů a nikdo je před dopadem nezaznamenal, neboť se na Rusko blížilo se sluncem v zádech. Skoro by se dalo říci, že se Čeljabinský meteor poučil ze zkušeností německých letců druhé světové války.

Asteroid 2017 BH30 byl objeven astronomy z arizonského Catalina Sky Survey na konci víkendu, a tak mohl být alespoň pořízen jeho snímek, který vidíte nahoře. Už bylo vypočítáno, že se pohybuje na vysoce eliptické dráze kolem Slunce a jeden oběh mu zabere 3,8 našich let a shodou okolností se také dostane na vzdálenost až 3,84 AU (astronomická jednotka, vzdálenost Země - Slunce) v odsluní a na 0,81 AU v přísluní.


Je pravděpodobné, že tento asteroid by se v naší atmosféře rozpadl, ale to nelze říci jistě, neboť neznáme jeho složení. Můžeme ale říci, že jde o nejbližší průlet cizího známého tělesa od asteroidu 2016 RB1, který tehdy v září proletěl cca 39 tisíc kilometrů od Země, ale nebyl o moc větší než 2017 BH30. Aby nějaké těleso mohlo ohrozit Zemi v globálním měřítku, muselo by napříč měřit asi kilometr. Jak ale ukazuje událost z Čeljabinsku, značné škody může udělat i daleko menší objekt a můžeme se zamyslet nad tím, kolik takových nás ještě ohrožuje, zatímco my o nich nevíme zhola nic.

Zdroj: Extremetech

reklama