reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Astronomové mohli pozorovat vznik nové černé díry

26.5.2017, Jan Vítek, aktualita
Astronomové mohli pozorovat vznik nové černé díry
V podstatě v přímém přenosu mohli astronomové sledovat vznik nové černé díry, ve kterou se přetvořila 22 milionů světelných let vzdálená hvězda. Z té se nakonec nestala supernova, ale rovnou zkolabovala v černou díru.
Tento jev mohli astronomové sledovat s využitím zařízení Large Binocular Telescope (LBT) a také vesmírných teleskopů Hubble a Spitzer americké NASA (a ESA). Jde konkrétně o hvězdu N6946-BH1, která je součástí 22 milionů světelných let vzdálené galaxie NGC 6946, takže s tím přímým přenosem to není tak horké, respektive je tu "menší zpoždění" dané rychlostí světla.





Pozorovaná hvězda byla 25x hmotnější než naše Slunce, takže šlo o obra, který měl dle předpokladů završit svůj život explozí supernovy, což se ale nestalo. Namísto toho tuto fázi přeskočil a rovnou se zhroutil v černou díru jako supernova, která selhala. Jak vysvětluje Christopher Kochanek, profesor astronomie na Univerzitě v Ohiu, až 30 procent takovýchto pozorovaných hvězd neexploduje v supernovu (to je ale zatím založeno jen na několika málo pozorování), ale namísto toho se jen "tiše" zhroutí v černou díru a ty největší hvězdy explodují jen velice zřídka.

Osud hvězdy N6946-BH1 ukazuje přiložený obrázek, kde je na levé části vyfocena tak, jak se jevila v roce 2007, kdy její světlo nabývalo na intenzitě. Tehdy ještě svítila jako milion našich Sluncí, ale na fotografii z roku 2015 už v dané oblasti nevidíme nic pozoruhodného. Astronomové měli zaznamenat jen slabé infračervené světlo přicházející z tohoto místa, které pravděpodobně vyzařuje nějaký materiál, jímž se díra krmí, jak naznačuje následující ilustrace.





Není divu, že je v tomto případě řeč o spirální galaxii NGC 6946, které se přezdívá ohňostrojová, neboť v ní můžeme často pozorovat exploze supernov. Aktuálně je v ní také co pozorovat, neboť na svém maximu je supernova SN 2017eaw.

Zdroj: NASA
reklama