reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Astronomové potvrdili teorii neúspěšných supernov

28.9.2016, Jan Vítek, aktualita
Astronomové potvrdili teorii neúspěšných supernov
Astronomové mohli sledovat vůbec první případ hvězdy, která byla tak masivní, že přeskočila stádium supernovy a rovnou se zhroutila do podoby černé díry. Můžeme tak mluvit o první zaznamenané neúspěšné supernově.
Tým astronomů sledujících hvězdu N6946-BH1 vedl Scott Adams z Calltechu, který spolupracoval s kolegy z univerzit v Ohiu a Oklahomě. Přišli s novou technikou sledování hvězd, která využívá zařízení Large Binocular Telescope (LBT) a přímo hledali kandidáty na neúspěšné supernovy, čili takové hvězdy, které zakončily svou dráhu bez spektakulární exploze. Po čtyřech letech práce se tento tým nakonec zaměřil na hvězdu v galaxii NGC 6946.





N6946-BH1 byl červený obr s hmotností kolem 25 Sluncí a vzdálený asi 20 milionů světelných let. Přilákal pozornost astronomů proto, že před několika lety náhle zvýšil svůj jas, a ten v porovnání se Sluncem milionkrát vyšší, ovšem pak začal zase pohasínat, až hvězda nakonec prakticky zmizela. Nenastal ale žádný výbuch supernovy a astronomové mohli sledovat jen slabou stopu blízkého infračerveného záření, které obvykle vychází z hmoty, jež právě spirálovitě proudí do chřtánu černé díry.

Už od roku 2003 řada astronomů tvrdí, že některé hvězdy jsou tak velké na to, aby se z nich mohly stát supernovy. Jejich vlastní gravitace zamezí explozi, takže namísto toho tyto hvězdy prostě jen zhasnou, čili ukončí svou termonukleární reakci a zkolabují. Nikdy, až doposud, ale nebyl k dispozici žádný důkaz, který by to potvrdil.

Adams k tomu řekl, že toto zjištění a potvrzení teorie neúspěšných supernov vysvětluje záhadu, proč velcí červení obři nebyli pozorováni jako předchůdci supernov a proč je tu mezera v rozdělení hmoty mezi neutronovými hvězdami a černými děrami. Jsou tu ale i jiné teorie, které vysvětlují, co astronomové v případě hvězdy N6946-BH1 mohli pozorovat, ačkoliv jsou nepravděpodobné. Analýza materiálů z Hubbleova a Spitzerova teleskopu však všechny už vyloučila, tedy až na jednu. Stále existuje možnost, že hvězdu najednou něco zakrylo, třeba nějaké mračno, které by zamezilo dalšímu pozorování. Nicméně i to může být brzy vyvráceno, neboť astronomové už jen čekají na data z observatoře Chandra, která sleduje rentgenové paprsky a nejspíše potvrdí, že na místě N6946-BH1 vznikla nová černá díra. Pokud se ale tak nestane, astronomové budou dané místo dále monitorovat budou muset využít ještě výkonnější sledovací zařízení.

Zdroj: arxiv.org
reklama