reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Astronomové určili hmotnost černé díry v cizí galaxii

10.5.2016, Jan Vítek, aktualita
Astronomové určili hmotnost černé díry v cizí galaxii
Astronomové z Kalifornské univerzity využili zařízení ALMA pro analýzu supermasivní černé díry, která se nachází v cizí galaxii, a to zhruba 73 milionů světelných let daleko. Pokusili se přesně určit její hmotnost, což se jim, jak věří, podařilo.
Je dobře známo, že ty největší černé díry se obvykle nacházejí ve středu galaxií, ovšem jen zlomek z těchto černých děr má kolem sebe něco, co můžeme pozorovat. Právě tím oplývá supermasivní černá díra v centru eliptické galaxie NGC 1332, která se nachází nějakých 73 milionů světelných let od nás.Její hmotnost pomohl určit okolní studený plyn a prach, který kolem ní krouží.


)


Astronomové z University of California použili pro sledování středu galaxie NGC 1332 zařízení Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) v Chile. Ten na ni nasměroval svých 66 rádiových antén a sledoval právě plynný a prachový "obal" vzdálené černé díry. Ten má napříč zhruba 800 světelných let, přičemž černá díra samotná vyčistila kolem sebe prostor o cca desetinovém průměru.




ALMA pod Mléčnou dráhou


Astronomové se zaměřili na rádiové vlny vycházející z okolního disku tvořeného také oxidem uhelnatým. ALMA pořídil záznam již v září roku 2014 a později se ke středu galaxie vrátil a skenoval ji ve vyšším rozlišení, což odhalilo i struktury, které mají napříč 16 světelných let a především bylo určeno, že maximální rychlost rotace disku je nějakých 500 km/s. Z toho už mohli astronomové určit, že černá díra ve středu má hmotnost odpovídající 660 milionům Sluncí.

Jde o novou metodu měření, která má být přesnější než dřívější pokusy, při nichž byl materiál kolem černých děr sledován ve viditelném spektru. V takovém případě se sleduje horký ionizovaný plyn, jenž má turbulentní proudění, a právě kvůli tomu jsou výsledky nepřesné. Astronomové se nyní po NGC 1332 zaměří na další eliptické galaxie, aby se podívali na zoubek tamním černým dírám. Bude jich přinejmenším šest.

Zdroj: uci.edu
reklama