reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus a dvě herní desky s čipsety H170 a B150

8.9.2015, Jan Vítek, aktualita
Asus a dvě herní desky s čipsety H170 a B150
Asus zařadil do své nabídky konkrétně desky H170 Pro Gaming a B150 Pro Gaming D3, čili v obou případech jde o modely určené pro herní počítače, od nichž můžeme očekávat přívětivou cenu. A co tedy nabídnou?
Asus H170 Pro Gaming a B150 Pro Gaming D3 jsou určeny pro běžné sestavy založené na procesorech Skylake bez otevřeného násobiče. Těch je na trhu většina a jejich spotřeba se pohybuje do 65 W, ovšem ani nejlepší z těchto 65W procesorů nedosahuje na takty odemčených modelů, však ty mají také podstatně vyšší TDP, a to 91 W.





Nové desky od Asusu mají velmi podobníé provedení, ovšem liší se už svou čipovou sadou, čili jde o H170 a B150. Mezi nimi jsou zásadní rozdíly. H170 může nabídnout 16 linek PCI Express 3.0, zatímco B150 jen 8 a tento níže postavený čipset také dle specifikací nepodpodporuje M.2 s rozhraním PCIe a má šest portů USB 3.0, tedy o dva méně. Nicméně na desce B150 Pro Gaming D3 však jeden slot M.2 najdeme a ten dle Asusu podporuje vedle rozhraní SATA i PCI Express. Jde ale o specifikace uvedené na Wikipedii, zatímco Intel sám o podpoře M.2 mlčí a uvádí jen počet linek PCI Express 3.0. Čili je to tak, že obě desky nabízí M.2 s PCIe, ovšem ne se čtyřmi linkami, ale jen dvěma, ale i pak je propustnost slušných 1,6 GB/s.

A pak tu je také jeden zásadní rozdíll mezi samotnými deskami, a sice ten, že H170 Pro Gaming podporuje paměti DDR4-2133 a B150 Pro Gaming D3 je určena pro až 1833MHz paměti DDR3.





Obě desky ale mají ve výbavě také 10Gb/s rozhraní USB 3.1, a to jako obvykle v páru s USB A a C, gigabitový Ethernet využívá kontroler od Intelu a Asus dodává své LANGuard a GameFirst, přičemž audio SupremeFX je založeno na kodeku s odstupem signálu od šumu 115dB, čili půjde nejspíše opět o velice oblíbený kodek Realtek ALC1150. Hráči pak mohou ocenit funkci Sonic Radar II, která vizuálně ukazuje, odkud k nám přichází zvuky ve hře.

ASUS LANGuard a ESD Guards u těchto desek slouží k ochraně ethernetového portu, audio konektorů a USB portů, a to proti případnému přepětí a výbojům statické elektřiny. Zmíněná GameFirst zase slouží pro prioritizaci provozu na síti, aby byly upřednostněny packety síťových her a lag byl co nejnižší, ale to logicky pomůže pouze tehdy, když je síť zrovna značně vytížená. Desky jsou vybaveny 10fázovým napájením procesoru a využívají kondenzátory, které mají vydržet pracovat při teplotách -55 až 105 °C. Paměťové sloty jsou typu Q-DIMM s výklopným zámkem jen na jedné straně, což má dle Asusu zajistit jednodušší a bezpečnější montáž, s čímž ale nemusíme souhlasit. A nakonec můžeme zmínit RAMCache, čili možnost si vytvořit rychlý virutální disk z paměti RAM, ale to už je čistě softwarová funkce.

Zdroj: TZ Asus
reklama