reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus aktivoval AMD Smart Access Memory na deskách pro Intel

1.12.2020, Jan Vítek, aktualita
Asus aktivoval AMD Smart Access Memory na deskách pro Intel
Asi už nebude trvat dlouho a padnou v podstatě všechna omezení, která stále jsou spojena s technologií AMD Smart Access Memory. Asus ji totiž nyní začal nabízet i na deskách s čipsety Z490, H470 a B460. 
Samozřejmě nelze očekávat, že by Smart Access Memory (SAM) či prostě funkce Resizable BAR začala být nabízena i zpětně na starším hardwaru, ale přinejmenším na tom aktuálním by už měla padnout omezení. Ostatně pokud nám ji Asus zprovoznil na deskách se Z490, H470 a B460, pak se nám rozšiřuje na aktuální procesory Comet Lake-S s podporou PCIe 3.0.
 
Těžko tak existuje nějaký důvod, proč by nemohla fungovat i na Ryzenech 3. generace nebo dokonce 2. či 1. generace nebo na starších grafikách, než jsou Radeon s Navi 2 či NVIDIA Ampere. Ovšem právě v případě grafických karet asi nelze počítat s tím, že se podpora rozšíří i na Turing či Navi 1, ale uvidíme. Novinky o rozšíření podpory Smart Access Memory se teď ostatně objevují v podstatě každý den. 
 
 
Asus nám ukazuje, že na systému s ROG MAXIMUS XII HERO (Intel Z490), procesoru Core i7-10700K a grafice Radeon RX 6800 XT můžeme ve Forza Horizon 4 počítat s cca 13% zvýšením snímkovací frekvence. A to skutečně není málo na to, že jde pouze o novou funkci, kterou získáme jen aktualizací BIOSu. Na druhou stranu je jasné, že si Asus vybral jednu z her, na které má SAM nejvýraznější dopad. 
 
 
Asus zatím nabízí pro své desky betaverze BIOSů 1002 (1601), kde je třeba v záložce Advanced příslušnou funkci Re-Size BAR Support ještě zapnout. Je tak už nad slunce jasné, že PCIe 4.0 opravdu nepotřebujeme, ale je otázka, jaká omezení ještě padnou, což závisí čistě jen na výrobcích hardwaru, a to především firmách AMD, NVIDIA a výrobcích desek Asus, MSI, Gigabyte, ASRock a jiných. 
 
Zdroj: wccftech


reklama