reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus Chromebox za 179 USD přichází

10.3.2014, Jan Vítek, aktualita
Asus Chromebox za 179 USD přichází
Dnes jsou aktuální nejen přenosné Chromebooky s OS Chrome, ale také desktopové Chromeboxy, tedy alespoň na trzích, kde se prodávají. Nicméně zařízení s tímto systémem by měla letos dorazit i k nám, tak se na jedno takové podívejme.
Asus svůj Chromebox představil nedlouho po letošní Consumer Electronics Show. Jedná se tedy o malý počítač, na němž poběží operační systém Chrome, který spoléhá na webové aplikace, a tedy i internetové připojení. Asus přitom již dříve ohlásil, že tento minipočítač přijde na trh v březnu, což bylo nyní upřesněno na 14. března, čili tento pátek. To platí pro začátek předobjednávek a později by se měl dostat také do nabídek obchodů Newegg, TigerDirect či Amazon.





Na našem trhu jej ale zatím neočekávejme, snad někdy později. Nyní se proslýchá, že jako první začne na našem trhu prodávat počítač s Chrome OS firma Acer. To jsou zatím nezaručené informace, takže není vůbec jasné, jaký počítač by to měl být. Větší smysl by ale měl prodej desktopové verze, u níž lze předpokládat, že bude mít zajištěno kvalitní připojení k Internetu. Ale zaměřme se nyní na samotný Asus Chromebox.

Jde o malý počítač připomínající Intel NUC, který je založen na procesoru Intel Celeron 2955U. Ten je velmi často využíván i moderními Chromebooky a jde o procesor Haswell, který patří mezi ULT procesory a jako takový má spotřebu pouze 15 W. Nabídne přitom dvě jádra o taktu 1,4 GHz bez turba, 2 MB L3 cache a šestishaderovou HD Graphics na 200 - 1000 MHz. Chromebox dále využije 2 GB DDR3 RAM (na přání až 4 GB) a 16 GB prostoru pro data. Dále tu máme dvoupásmovou Wi-Fi 802.11n, gigabitový Ethernet, čtyř USB 3.0, jeden HDMI i DisplayPort, jeden audio výstup, otvor pro zámek Kensington a 65W napájecí adaptér.

Chystají se však také lepší verze vybavené procesory Intel Core i3 a Core i7 a podporou rozlišení 4K/UHD. Není ale jasné, kdy ty dorazí a s jakou cenou.

Zdroj: Tom's Hardware
reklama