reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus H81-Gamer: soutěž o nejlevnější herní desku pokračuje

15.10.2014, Jan Vítek, aktualita
Asus H81-Gamer: soutěž o nejlevnější herní desku pokračuje
V poslední době jsme svědky snahy výrobců uvádět na trh co nejlevnější základní desky, které jsou označovány za herní. Obvykle to znamená využití síťového řešení Killer a zvukovky s funkcemi pro hry, ovšem nyní Asus tuto "soutěž" posunul na jinou úroveň.
Na poli levných herních desek soutěží především firmy Gigabyte a MSI, jejichž základní modely s čipovou sadou Intel Z97 dnes přijdou na cca 3000 Kč s daní. Asus se však do tohoto klání nezapojil, neboť jeho řady Sabertooth, Maximus či Gryphon začínají na výrazně vyšších cenách. Nyní se ale rozhodl zaútočit modelem formátu ATX, jehož doporučená cena je pouze 2190 Kč (80 euro) s daní. Kde je tedy háček?





Ten je celkem jasný už z označení desky, neboť ta není vybavena moderní čipovou sadou Intel, ale starším levným modelem H81. Z toho můžeme zjistit, že tato deska je kompatibilní s procesory Intel Haswell, Haswell Refresh, ale Broadwell už čipsety Intel 8 Series podporovat nemají. Ovšem specifikace desky v tiskové zprávě udávají podporu 5. generace procesorů Intel Core, čili Broadwell. To tedy jistě bude chyba, čemuž odpovídají i specifikace uvedené na stránkách výrobce.





Co je tedy herního na nové Asus H81-Gamer? Co se týče zvuku, ten se schovává pod označením SupremeFX a jistým kodekem s odstupem signálu od šumu 115 dB, takže je pravděpodobné, že půjde o široce využívaný Realtek ALC1150. Dále tu máme kondenzátory ELNA, vestavěný sluchátkový zesilovač, který zvládne impedanci až 300 ohmů a samozřejmě i audio obvody vizuálně oddělené od zbytku desky. Ethernet ale není řešen pomocí čipu Atheros řady Killer E2200, ale pomocí neupřesněného čipu od Intelu pro Gb Ethernet.

Dále tu máme komponenty Gamer's Guardian, což je obdoba Ultra Durable či Military Class a zahrnuje japonské kondenzátory Black Metallic s životnost 10.000 hodin při nejvyšší povolené teplotě, ochrana USB, Ethernetu a audio konektorů před elektrickými výboji či napájení ASUS Digi+ VRM. Toto vše se ale v poslední době stalo standardem, takže H81-Gamer nám nenabídne nic výjimečného, al to musí být každému jasné už z její ceny. Nakonec můžeme zmínit softwarový balík AI Suite 3, čili jakýsi virtuální kontrolní panel pro nastavení různých parametrů a sledování stavu. O přetaktování v tomto případě nepůjde, protože to použitá čipová sada neumožňuje.
 
ASUS H81-Gamer
Patice CPU LGA 1150 pro procesory 4. generace, nové procesory 4. generace Intel Core i3, i5, i7, Pentium a Celeron
Čipová sada Intel H81 Express
Operační paměť
4 × DIMM, až 16 GB, DDR3 1600 MHz
Podpora Intel Extreme Memory Profile (XMP)
Rozšiřující sloty
1 × PCI Express 2.0 x16
3 × PCI Express 2.0 x1
3 × PCI
Grafika
Integrovaný čip Intel HD Graphics
Podpora více grafických výstupů: DVI-D a D-Sub
Rozhraní úložiště
2 × SATA 6 Gb/s
2 × SATA 3 Gb/s
Síťové připojení / LAN Intel Gigabit Ethernet
USB
4 × port USB 3.0/2.0 (2 na zadním panelu, 2 na desce)
8 × port USB 2.0/1.1 (4 na zadním panelu, 4 na desce)
Audio
8kanálový HD zvuk SupremeFX
- Stereofonní zvuk s odstupem signál-šum (SNR) 115 dB
- Funkce jack-detection, multi-streaming, front-panel mic jack-retasking
- Ochranné stínění SupremeFX
- Audio kondenzátory ELNA
- Sluchátkový zesilovač
- Optický výstup S/PDIF na zadním panelu
Rozměry/provedení ATX, 30,5 × 21,4 cm

Zdroj: TZ Asus
reklama