reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus oficiálně představil výkonné desky Maximus

17.8.2015, Jan Vítek, aktualita
Asus oficiálně představil výkonné desky Maximus
Společnost Asus u nás představila celkem tři nové modely desek Republic of Gamers (ROG) řady Maximus. Jedná se konkrétně o desky Maximus VIII Hero, Maximus VIII Ranger a Maximus VIII Gene, na které se nyní podíváme.
Nové základní desky Maximus VIII Hero, Maximus VIII Ranger a Maximus VIII Gene jsou určeny pro procesory Core 6. generace pro socket LGA 1151 a paměti DDR4. Asus s nimi cílí především na herní sestavy, čemuž odpovídá i jejich výbava. Ta zahrnuje například 5-Way Optimization starající se o výkon procesoru, spotřebu energie, napájení a také nastavení zvuku nebo sítě, takže lze říci, že slouží k nastavení celého systému, a to právě především s ohledem na hry.





Pak tu máme také druhou generaci Asus T-Topology sloužící k přetaktování pamětí, přičemž výrobce se pochlubil, že je možné i se všemi osazenými sloty dosáhnout frekvence přes 3733 MHz. T-Topology má přitom pro tento účel zajistit vyšší stabilitu. Dále můžeme zmínit Fan Xpert 3 pro řízení ventilátorů, přičemž k dispozici jsou 4pinové konektory a regulace pomocí PWM. A stejně jako u jiných desek s Intel Z170 si i zde budeme moci vyhrát s nastavením frekvence BCLK a konkrétně máme možnost jejího zvýšení i o 400 MHz a více. Při přetaktování nám pomůže i známá jednotka TurboV Processing Unit (TPU).





Herní desky musí být dnes vybaveny také kvalitním zvukem, přičemž zde se využívají DAC ESS ES9023P s jistou technologií Hyperstream, kvalitní kondenzátory od Nichicon a samozřejmostí je také sluchátkový zesilovač pro impedanci až 600 ohmů s automatickou detekcí pomocí Sonic SenseAmp. SupremeFX 2015 v sobě zahrnuje různé funkce jako potlačení hluku Perfect Voice, emulaci 7.1 kanálů ve sluchátkách a různé zvukové efekty. Ethernet pak využívá řešení od Intelu (Gigabit Ethernet I219-V) s prioritizací provozu pomocí GameFirst, aby packety her měly v naší síti vždy přednost.





Dále můžeme zmínit nástroje, které Asus sdružuje podnázvem „udělej si sám“. Jedná se o nástroj CPU Installation Tool proti poškození pinů socketu, TrueVolt USB zajišťující stabilní 5V napětí na USB portech, Q-connector na předním panelu, instalaci grafické karty pomocí klipu Q-Slot a paměťové sloty Q-DIMM, které mají výklopné spony jen na jedné straně, prý pro jednoduchou a bezpečnou manipulaci s moduly. Třešničkami na dortu jsou bonusové funkce jako ovládání LED osvětlení, RAMCache, KeyBot II a Overwolf. RAMCache je klasický RAM disk, KeyBot II slouží pro nastavení maker a speciálních funkcí i na běžné klávesnici a Overwolf je overlayové rozhraní, které bez přepnutí do desktopu umožní podívat se na web, přečíst e-mail, zaslat zprávu, atd.

Maximus VIII Hero, Maximus VIII Ranger a Maximus VIII Gene se již u nás prodávají za doporučené ceny 6500, 5600 a 6300 Kč s daní. Podívejme se na detailní specifikace té nejlepší z nich:
 
ROG Maximus VIII Hero
Patice procesoru LGA 1151 pro procesory 6. generace Intel Core
Čipová sada Intel Z170
Paměť 4× DIMM, maximálně až 64 GB, DDR4 3 733 MHz (přetakt.)
Rozšiřující sloty
2× slot PCI Express 3.0/2.0 x16 (v režimu x16 nebo x8/x8)
1× slot PCI Express 3.0/2.0 x16 (v režimu x4)
3× slot PCI Express 3.0/2.0 x1
Grafická karta (VGA)
Integrovaný grafický procesor – Intel HD Graphics
Podporované grafické výstupy: HDMI/DisplayPort
- Podpora rozhraní DisplayPort 1.2 s max. rozlišením 4 096 × 2 304 při 60 Hz*
- Podpora rozhraní HMDI 1.4b s max. rozlišením 4 096 × 2 160 při 24 Hz
- Podpora technologií Intel InTru 3D / Quick Sync Video / Clear Video HD Technology / Insider
Maximálně 512 MB sdílené paměti
Podpora více grafických karet 2-Way NVIDIA SLI a 3-Way AMD CrossFireX
Úložiště
8× port SATA 6,0 Gb/s
2× port SATA Express
1× PCI Express 3.0 x4 M.2 až 22110 (podporované režimy PCIe a SATA)
U.2 (podpora pro Hyper Kit)
Síťové připojení / LAN Intel I219-V Gigabit LAN s technologiemi GameFirst a ASUS LANGuard
USB
1× port USB 3.1 typu A
1× port USB 3.1 typu C
6× port USB 3.0
Funkce ASUS / ASUS ROG Technologie SupremeFX 2015 se sadou Sonic Studio II, 5-Way Optimization, Pro Clock, 5X Protection II, Fan Xpert 3, KeyBot II, Q-design, USB BIOS Flashback, EZ Flash 3, USB 3.1 Boost, EZ XMP, RAMCache
Rozměry/provedení ATX, 30,5 cm × 24,4 cm (12 palců × 9,6 palců)
 
Zdroj: TZ Asus


reklama